Za samo pet kuna vraća se popularna “linija na vesla” od Preka do Školjića

Nakon tri tjedna rada na brodu koji su za popularnu liniju na vesla Preko – Školjić kupili Općina Preko i TZO Preko, drvena pasara Sv. Pavao Pustinjak porinuta je u more.

Vjerovali smo da će, kad smo objavili poziv da nam se jave zainteresirani vlasnici drvenih brodova za održavanje linije Preko – Školjić, netko naslijediti pokojnog barba Šimu. Budući da nije bilo interesa, odlučili smo sami kupiti polovni brod i vratiti popularnu mjesnu liniju koja je postala zaštitni znak cijelog otoka, govori Ivan Košta za portal Naši Školji, direktor TZO Preko, te ističe da su po pasaru išli u Crikvenicu i odmah je testirali na dugoj vožnji do Preka.

U tri tjedna skinuta je kabina, izvađen je motor i obavljena je detaljna obnovu.

Pasara je sagrađena u brodogradilištu u Puntu na otoku Krku 1972. godine, duga je 5,15 metara, a široka 1,85 metara. Dobila je ime Sv. Pavao Pustinjak po istoimenom samostanu na Školjiću.

Dok smo radili, javio nam se naš Prečanin, Mladen Gregov, i on će od subote, 11. srpnja na vesla prevoziti turiste i domaće na Školjić. Iako se na početku činilo da će to biti nemoguća misija, tradicija vožnje drvenim kaićem na Školjić neće se prekinuti. Riječ je o autentičnom doživljaju, a TZ ima zadatak održati ovu liniju na vesla u izvornom obliku i duhu kako sada, tako i u budućnosti, poručuje Košta.

Drvena pasara Sv. Pavao Pustinjak plovit će od subote, 11. srpnja svaki dan od 8.30 do 12.30 i od 15 do 19 sati.

Cijena povratne karte za jednu osobu iznosi 5 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...