“Zbogom Atletiko kraljice sporta, pozdravi mi gore Nogomet kad dođeš, a ti Zadre ne brini”

Ante Rubeša iz Akcije mladih, oglasio se o stanju u zadarskoj atletici. Njegovo priopćenje u kojem ističe nemogućnost atletičara da u svom gradu izgrade sportsku karijeru, prenosimo u cijelosti:

“Prije par godina, točnije 2016. sam se kao gradski vijećnik žustro protivio preoblikovanju, po meni najvrijednijeg teritorija našeg Grada, SC Višnjika u d.o.o. Tada smo predlagali da se tadašnja gradska tvrtka, kojoj je osnivač bio Grad Zadar preoblikuje u Javnu ustanovu, kako bi sport i rekreacija bili dostupni svima i kako bi svi sportovi bili podjednako zastupljeni. Od dijela zadarske javnosti, većinom onih koji izlaze na izbore sam bio prozivan teoretičarem zavjere, te kako će se Višnjik zapravo puno bolje razvijati kao tvrtka na slobodnom tržištu, nego što bi to mogao kao tamo nekakva sistematizacija iz socijalizma.

Glavni protagonist „slobodnog” Višnjika je bio Gradonačelnik, Božidar Kalmeta. Tada sam govorio: „U četvrtak 17.11.2016. ukazali su se vizionari iz Grada Zadra na Višnjiku, kako bi obmanuli javnost i predstavili svoj lucidan plan uništenja jedine sportsko-rekreacijske oaze u našem gradu. U proročanstvu s Višnjika najavljuje se obnova atletske staze sa šest traka, kako bi se mogla održavati međunarodna natjecanja?!? Činjenica je da je za bilo kakvo ozbiljno atletsko natjecanje, a pogotovo međunarodno potrebno imati devet staza za koje vizionari s Višnjika tvrde da nema mjesta. Svatko tko uzme metar i ode na Baninu može se uvjeriti da tamo ima mjesta za još tri staze. Na Barutani se najavljuje izgradnja osam nogometnih terena i “prava” atletska staza s devet traka. Svako razuman bi se zapitao zašto netko obnavlja “falšu” atletsku stazu preko koje će u sljedećoj fazi napraviti nogometni stadion, a onda će 50 metara dalje napraviti pravu atletsku stazu s osam nogometnih terena?!?”

Replicirao mi je zamislite, Predsjednik Atletskog saveza Hrvatske Ivan Veštić iz Splita. Molio me da ne obmanjujem javnost, te da će se na Višnjiku sigurno održavati međunarodna natjecanja. U ove četiri godine se nije održalo niti jedno međunarodno atletsko natjecanje, niti nacionalno seniorsko, a isti je nedavno priopćenjem iskazao da atletski stadion na Višnjiku više ne može imati certifikat. U međuvremenu smo se i upoznali. Rekao mi je da sam mu tada bio pri ruci, da bi mi opalio žlepu, na što sam mu ja rekao da će vrijeme pokazati tko je bio u pravu. Pozdravljam ga ovim putem.

Zašto su svi vrhunski atletičari morali napustiti Zadar, kako bi stekli uvijete za napredak u karijeri? Kaže danas Paola Borović, koja je morala ići trenirati u Zagreb da je travnjak na Baninama, kad je tamo kao curica trenirala uređivao Gospon Bili. On je uvijek bio zadužen za travnjak i trava je bila odlična. Danas na Banini rade i bili i žuti i crveni i zeleni i cijeli spektar njih, od toplih do hladnih tonova, a travnjak je na rupe i zato je potrebno postaviti plastičnu. Travu. Poručuje zatim Paola iz Zagreba zadarskim stručnjacima kratko i jasno: „Nije vam bacalište neka livada! Na Bagatu!”

Nisam htio odmah iskakati, pričekao sam da „struka” kaže svoje. Valjda je njima u interesu da se bacalište ne uništi. I imali smo što dočekati. Atletska Elita ili Creme de la creme Zadarske atletike. Njih 6 kao i staza na „falšoj” (dječjoj) atletskoj stazi. Pozdravljaju bagere podsjećajući me na one „tratinčice”, koje misle da će crvena ruža u cijevi tenka zaustaviti rat. Kažu jedva čekaju novi kompleks na barutani koji će izraditi Bill Gates, kad se naplati od ovih cjepiva što će sad biti u điru. Nikad to, neću razumjeti. Samo me zanima što je sa svom onom djecom koju trenirate? Kakvu im poruku šaljete? Čuvaj svoju plaću i zajebi ideale, tradiciju, a najviše od svega zajebi Ljubav! Ma kome se ja uopće obraćam? Pa vi svih ovih godina niste bili u stanju osnovati atletski klub za osobe s invaliditetom, koji danas ostvaruje najbolje rezultate u povijesti Zadarske atletike. E znam nema puno sportaša, a sportaši su članarine…

Među zadarskim ljubiteljima atletike, najpoznatije pitanje u nas Hrvata ( Gdje si bio 91?), bi se moglo preformulirati u: Gdje si bio kad je Đil postajao parking? ili Gdje si bio kad su na Franka Lisice izgradili pastoralni centar? ili Gdje si bi kad su s Banine izbacili atletiku?

Kako nam ono iz Europe tepaju. Najbolja Europska sportska destinacija. Jeli se vi osjećate kao lutke? Zar ovo nije definicija ironije?

Zbogom Atletiko kraljice sporta, pozdravi mi gore Nogomet kad dođeš, a ti Zadre ne brini. Još uvijek si velik, još si uvijek slavan. I nitko u Europi tebi nije ravan!”

Ante Rubeša
Gradski vijećnik

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...