Znate li zašto pečene piliće u trgovinama plaćate manje?

Ako je kuhanje kod kuće obično jeftinije, zašto su pečeni pilići izuzetak? U trgovačkim lancima nerijetko se, naime, prodaju i 6-7 kuna jeftinije od svježih pilića koje nude. Svježe piliće rijetko možemo kupiti ispod 30 kuna, dok ovi gotovi koštaju oko 20 kuna.

Trik je u tome da trgovački lanci na ražanj stavljaju piliće koji su pred istekom roka uporabe. Nije tu riječ samo o pilićima, već i većini ostalih namirnica, koje se mogu naći u hladnjacima gotovim jelima.

Bloomberg ocjenjuje da je ovdje zapravo riječ ogenijalnoj poslovnoj strategiji. Umjesto da bilježe gubitke na hrani koja je još uvijek ispravna, trgovački lanci je peku, kuhaju i serviraju toplu.

“O ovakvim stvarima se gotovo nikada ne govori kad se priča o inovacijama, iako je riječ o jednom od najboljih primjera jačanja efikasnosti naše ekonomije u proteklih nekoliko desetljeća”, piše Bloomberg.

Ta praksa korisna je kako za trgovačke lance tako i za potrošače, a pritom znatno smanjuje količinu hrane koja zbog isteka roka završi kao otpad. Iako su se trgovci kod nas u gotovim jelima najviše pozabavili u asortimanu piletine i puretine, trend EU, kojega i mi usvajamo, u trgovačkim su lancima i marinirani proizvodi kojima uskoro istječe rok, piletina, puretina, svinjetina, teletina…a mariniraju ih i industrija i lanci, pise Dnevno.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...