ZNANSTVENICI SLOŽNI

Ako maskom ne prekrijete nos, rizik od zaraze koronavirusom je veći

Pixabay/ZARAPIX
Tamni način

Istraživači upozoravaju kako nepravilno nošenje maske može povećati rizik od zaraze koronavirusom. Ako se zaštitna maska ne nosi preko nosa, time se povećava rizik od infekcije.

Prethode studije pokazale su kako nevjerojatna količina čestica izlazi iz usta tijekom razgovora, ali istraživači su se sada fokusirali na nos.

“Sve je vjerojatno počelo od nosa, a nos je opskrbljivač svih virusnih bolesti”, kazao je profesor medicine na UNC-u, dr. Richard Boucher.

Skupina od istraživača na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini mapirala je lokacije u dišnim putevima kako bi utvrdili gdje Covid- najvjerojatnije ulazi u tijelo. Otkrili su kako će zaraza prije početi u nosu nego li u grlu ili plućima.

“Čini se da je nos plodno tlo za infekciju koronavirusom”, dodao je Boucher.

Slika iz studije pokazuje različite dijelove dišnog sustava nakon što su zaraženi istom količinom virusa. Više zelenih točkica detektirano je u nosnoj šupljini što upućuje da je mnogo više zaraznih stanica upravo u nosu, istaknuli su istraživači.

“Zapamtite, za ovaj virus znamo tek sedam ili osam mjeseci. Ključno je naučiti što više o toma kako virus uzrokuje zarazu i stoga mislim da je ova studija važna”, rekao je dr. Todd Ellerin.

Zdravstveni djelatnici od početka epidemije objašnjavaju kako pravilno nositi zaštitnu masku te naglašavaju koliko je važno maskom pokriti i nos i usta.

“Nošenje maske ako ste zaraženi je način na koji ćete zaštiti svoje sugrađane. Obrnuto je također istina. Ako nosite masku, zaštitit ćete i sebe”, kazao je Boucher a prenio N1.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi: