Beroš: “U narednim tjednima očekujemo porast starijih oboljelih”

Samo u posljednja četiri dana Hrvatska ima gotovo tisuću zaraženih, točnije 938 novih slučajeva zaraze. O epidemiološkoj situaciji ministar zdravstva Vili Beroš govorio je za Novu TV.

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da ih je neki dan iznenadila brojka jer je ujutro bila nešto manja. No, ovih su dana brojevi nešto veći, a riječ je o mlađima.

“Dolazi jesen i moramo biti epidemiološki spremni za nju”, kaže ministar za Dnevnik Nove TV te dodaje kako se mladi vraćaju kućama na kontinent i moraju biti svjesni da mogu zaraziti svoje starije.

“S obzirom na okolnosti očekujemo u narednim tjednima porast starijih oboljelih”, rekao je Beroš.

Komentirao je situaciju u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja prednjači po broju zaraženih.

“Ne bih rekao da išta rade krivo. Svi smo svjedoci velikog broja turista koji borave u našem priobalju. Splitsko-dalmatinska županija ima iznimno velik broj što je s jedne strane dobro, a s druge opterećujuće. Važno je naglasiti društveno odgovorno ponašanje mladih koji sada nakon izlaska u noćne klubove nalaze nove načine zabave. Naš zadatak je da im prispodobimo opasnost i da ukažemo na potrebu da se ipak još neko vrijeme čuvaju od ove bolesti. Čuli smo da iznajmljuju kuće i brodove za zabave, to nije prihvatljiv oblik ponašanja. Dobro je proveseliti se, zabaviti se, okupati se, ali treba izbjegavati neki bliži fizički kontakt pogotovo s ljudima za koje ne znate iz kakve su epidemiološke priče”, ističe ministar.

Odgovor Đikiću

Osvrnuo se i na kritiku znanstvenika Ivana Đikića koji je prozvao stožer da je arogantan i da noćni klubovi nisu smjeli raditi.

“Lako je biti general poslije bitke”, rekao je Beroš te istaknuo kako ga cijeni kao vrsnog znanstvenika koji je dao velik doprinos svjetskoj znanosti, ali se čudi što se Đikić miješa u područje koje nije njegova uža specijalnost s obzirom na to da nije epidemiolog već molekularni biolog.

Beroš ističe da takve kritike nisu dobro došle pogotovo zato što je HZJZ “još davno dao preporuke za rad noćnih klubova, i krenuli smo s kontrolama istih, zabranili rad u zatvorenom i ograničili vrijeme rada tih noćnih klubova”.

Na pitanje je li iti jedna odluka stožera bila politička, Beroš odgovara: “Vjerojatno se apostrofirate na iskaz predsjednika Vlade, on je govorio o političkim ciljevima. Legitimno je da vlada ima ciljeve, kao što su očuvanje zdravlja i gospodarskih aktivnosti. Sve odluke koje su donesene imaju svoju epidemiološku konotaciju i okvir. Puno puta smo rekli da je politika prepoznala struku i dala joj prednosti”.

Ministar zdravstva kaže i kako su gužve na testiranjima za koronavirus fenomen star dva dana. “Profesorica Markotić je danas upravo zato pozvala kolegu Capaka i Šostara na razgovor da se dogovore kako će rasporediti pacijente i pokušati smanjiti gužve. To mogu napraviti tako da uravnoteže svoje kapacitete testiranja”, rekao je ministar te dodao kako jedan veliki proizvođač laboratorijske opreme predstavlja test koji je točan i jeftiniji te je već upućeno pismo namjere proizvođača prema Zavodu za zdravstveno osiguranje te je evaluirano i struka je dala potvrdu da je to adekvatan uređaj te se razmišlja o njegovoj promptnoj nabavi.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...