Božinović: “Stranci su došli jer su percipirali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju”

Od 30. srpnja obavljeno je 61.846 nadzora i izdano 1767 upozorenja, a taj posao se nastavlja i dalje, izvijestio je u četvrtak potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Božinović je na sjednici Vlade naglasio da se trenutno u skladištu Civilne zaštite u Jastrebarskom nalazi 1150 tona zaštitne opreme, dok je u regionalnim skladištima u blizini Rijeke, Splita i Osijeka 200 tona zaštitne opreme.

Govoreći o aktivnostima Nacionalnog stožera, Božinović je istaknuo da je iz Njemačke 6. kolovoza stiglo 40.000 zaštitnih maski tipa FFP2 i FFP3, dok je 10. kolovoza preuzeta oprema iz zadnjeg brodskog kontejnera zaštitne opreme nabavljene iz Kine.

Ukupno je stiglo devet zrakoplova i tri broda s 1000 tona zaštitne opreme vrijedne 440 milijuna kuna, od čega je 380 milijuna kuna dobiveno iz fondova Europske unije.

Aktivnosti Nacionalnog stožera civilne zaštite bile su proporcionalne cilju koji se želi postići, a glavni cilj je od početka izbijanja pandemije zaštita života i zdravlja ljudi, poručio je Božinović.

Stranci su došli jer su percipirali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju

“Na razini domaće i međunarodne znanstvene javnosti predviđalo se da bi se tijekom ljetnih mjeseci bolest mogla manifestirati kroz blažu kliničku sliku, što se još uvijek događa. Stoga smo u Nacionalnom stožeru stavili naglasak na izradu preporuka i stalno ukazivali na prihvatljive i neprihvatljive obrasce ponašanja”, rekao je.

Analizirajući ovogodišnju turističku sezonu, Božinović je ocijenio da je Hrvatska iznad svih očekivanja bila odredište za brojne strance, a ti rezultati nisu došli sami od sebe već su stranci percipirali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju.

Ministar je precizirao da je od pokretanja web stranice entercroatia.mup.hr dolazak u Hrvatsku ukupno prijavilo 4.371.964 osoba, a od toga je njih 89 posto kao razlog za putovanje navelo turistički dolazak.

Nacionalni stožer civilne zaštite kontinuirano prati situaciju i poziva gospodarske subjekte i građane na poštivanje svih propisanih mjera i preporuka u cilju izbjegavanja porasta broja novozaraženih. Posebno pozivamo one koji se vraćaju s mora da, bez obzira na simptome, minimaliziraju bliske kontakte u društvu, s kolegama s posla, ali i s ukućanima sa ciljem prevencije potencijalnog prijenosa infekcije, kazao je Božinović, donosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...