Britanci bježe iz Hrvatske, a rado bi ostali: “Ovdje smo se osjećali sigurnijima”

Britanske vlasti stavile su Hrvatsku, Trinidad i Tobago te Austriju na crvenu listu zbog pogoršanja epidemiološke situacije u navedenim državama.

Nova mjera na snagu stupa za manje od 24 sata pa su Britanci panično pohrlili prema zračnim lukama kako bi se što prije vratili u Veliku Britaniju i izbjegli karantenu.

Skupine turista primijećene su u splitskoj zračnoj luci, a kako navodi britanski metro.co.uk, oko 20 000 Britanaca trenutno se nalazi u Hrvatskoj.

Novinari su razgovarali s Britancima koji su se vratili iz Hrvatske zbog izmjene odluke. Britanski turisti za Reuters su izjavili da su se sigurnije osjećali u Hrvatskoj nego li u Velikoj Britaniji.

“Znamo ljude koji su još uvijek tu i koji su se pokušavali vratiti danas, a nema letova pa mislim da neće moći doći kući sve do nedjelje”, kazala je jedna djevojka.

“Osjećali smo se izuzetno sigurno. U Hrvatskoj smo se osjećali sigurnijima nego u Velikoj Britaniji. Svi se pridržavaju socijalne distance. Mnogo restorana i kafića radi na otvorenom. Nema masovne histerije koja se ovdje pravi”, dodala je druga.

“U gotovo svakoj europskoj državi raste broj zaraženih. I u Hrvatskoj su brojke u porastu, ali situacija nije ništa lošija nego u Velikoj Britaniji”, dodao je jedan muškarac koji se vratio iz Hrvatske, donosi N1.

Još jedan turist koji je napustio Hrvatsku rekao je da su prisilno u karanteni od ožujka te da ljudi samo žele otići na odmor.

“Mnogi u ovom trenutku razmišljaju samo o tome da odu na odmor, to je potrebno za mentalno zdravlje nakon ove karantene. Da je do mene, ostao bih tamo (u Hrvatskoj) sve dok ih ne vrate na zelenu listu jer tamo je sigurnije nego ovdje”, rekao je.

Ministar prometa Grant Shapps upozorio je britanske građane da na odmor u inozemstvo trebaju ići samo ako su voljni neočekivano biti u karanteni nakon povratka kući. Upravo to se i njemu samom desilo dok je bio u Španjolskoj na odmoru, a onda je britanska vlada iznenada promijenila status prema ovoj državi i Shapps je završio u karanteni.

“Budite svjesni da se sve može vrlo brzo promijeniti”, poručio je Shapps putem svog Twitter profila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...