Capak: “Mladi su se zabavljali u klubovima, a sad ispada da su više pozitivni od očekivanog”

Poslijepodne je u vladi održan sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem o brojkama u posljednjih nekoliko dana, kada se obaraju rekordi po broju novozaraženih koronavirusom. Jučer je zabilježeno čak 255 novih slučajeva. O epidemiološkoj situaciji i o novom rekordnom danu za Dnevnik Nove TV govorio je Krunoslav Capak.

Capak kaže da su s premijerom na sastanku bili on, Božinović, Markotić i Beroš te da su razmjenjivali informacije i komentirali situaciju, ali nisu došli ni do kakvih zaključaka. Uskoro će pozvati i predstavnike lokalnih stožera u Zagreb na sastanak kako bi razgovarali o aktivnostima i mjerama koje nas čekaju na jesen.

O zaraženima iz klubova

"Mislimo da su mjere dobre. Nažalost, ne drže ih se svi. Puno ljudi došlo je na obalu, sezona je iznad očekivanja. Masa mladih je na obali, a simptomi bolesti su nam povoljni, većina onih koji obole nema simptome pa su se ponašali kao da se ništa ne događa i zabavljali su se i u noćnim klubovima i izvan, a sad kad se vraćaju na kontinent, ispada da su više pozitivni nego što je očekivano. Važno je da ih uhvatimo što više pri povratku s tih rizičnih događaja i mjesta, izoliramo i stavimo kontakte u izolaciju", rekao je Capak i dodao kako epidemiolozi na tome intenzivno rade.

Zašto mi nemamo crvenu listu zemalja

Capak je objasnio i zašto Hrvatska nema popis zemalja iz kojih bi bilo zabranjeno ući u zemlju. Kaže kako su se kriteriji dogovarali prije sezone prema preporukama Europske unije koje su bile da se granice otvore prema zemljama slične epidemiološke situacije. "U cilju nam je bilo pozvati što više građana EU u Hrvatsku", kazao je te istaknuo kako je većina europskih zemalja "zelena prema Hrvatskoj". No dodao je i kako "intenzivno razmišljamo o tome da stavimo neke zemlje na crvenu listu, s višom incidencijom zaraze od nas. Mi smo na sredini", kazao je.

Ističe i kako je kriterij broja zaraženih na 100.000 stanovnika relativan te da je većina zemalja koje su nas stavile na "crvene liste" te mjere donijela privremeno.

O maskama koje navodno same uništavaju virus

Na pitanje o novim maskama koje navodno uništavaju virus Capak odgovara da su dobili tu informaciju te da su njegovi asistenti pokušali pronaći literaturu, ali podataka o tome nema.

"Bitno je reći da svaka takva zaštitna maska, koja se deklarira da je virucidna, treba proći ispitivanja. Za sada nemamo potvrdu i ne bih ih preporučio", kazao je Capak te dodao kako su od HALMED-a tražili informacije o tim maskama.

Za kraj je komentirao ispomoć epidemiolozima od mladih liječnika. Kaže kako je procjena da će ih biti 159, ali svake godine medicinu završi 300 liječnika, a pokušavaju se s Ministarstvom promijeniti uvjeti rada pod nadzorom, koji mladi liječnici moraju proći, te da se za taj rad prizna i epidemiologija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...