Capak: “Nešto ćemo pooštravati. Prema najnovijim istraživanjima distanca ne znači toliko puno koliko maska”

U subotu u 14 sati Nacionalni stožer je izvijestio o 312 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj 2.654.

Među njima je 211 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata.

Danas će Stožer nove podatke objaviti u 10 sati. S obzirom na promjenu vremena objave podataka, samo nedjeljni brojevi obuhvaćat će nešto kraći vremenski period: subota od 12.15 do 7.45 nedjelja.

Nastava u Hrvatskoj počinje za tjedan dana. Ako budu još veće brojke od ovih mjere za učenike mogle bi se još postrožiti, potvrdio je za Krunoslav Capak jer je lokalnim stožerima prepuštena mogućnost da postrože mjere ako se epidemiološka situacija na njihovom terenu pogorša.

Član Nacionalnog stožera komentirao je i ulazak virusa u domove za starije, a svi zaraženi su asimptomatski. ‘Generalno su kliničke slike slabije. Imamo puno pacijenata koji su asimptomatski. Naravno da oni mogu prenositi bolest, tako su u jednom od domova u Splitsko-dalmatinskoj županiji gotovo svi pozitivni’, rekao je Capak te istaknuo kako je bitno da se brzo reagira i te osobe stavi u izolaciju.

Capak je pohvalio inicijativu u općini Vinica u Varaždinskoj županiji gdje je odlučeno da je nošenje maski obvezno na otvorenom.

‘Neke europske zemlje su donijele takve odluke da se maske nose i na otvorenom gdje se ne može izbjeći gužva, kao u Parizu. Ovo je za mene izrazito pozitivna inicijativa lokalne zajednice. Pročitao sam na internetu da tamo živi svega 3700 ljudi, oni se svi međusobno vjerojatno poznaju i dogovorili su se tako s obzirom na to da imaju velik broj zaraženih s jednog vjenčanja i da je jedan svećenik pozitivan’, rekao je Capak.

Capak je najavio i kako se razmatraju novi kriteriji za određivanje samoizolacije.

‘Postoje neka nova saznanja oko definicije bliskog kontakta koja je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, epidemiolozi će raspravljati o tome, uvijek je bolji veći oprez, ali moramo voditi računa i o gospodarstvu. Raspravljat će se o tome’, rekao je Capak. ‘Negdje će se nešto pooštravati, jer je prema najnovijim istraživanjima distanca ne znači toliko puno koliko maska. Neke stvari ćemo modificirati u tom smjeru. Nismo za labavije kriterije’, rekao je docent Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...