Capak: “Preko vikenda se manje testira pa ćemo imati manje zaraženih”

Danas će brojka biti nešto manja, manje od 100, manje se preko vikenda testira. Vidjet ćemo sutra brojke. Mi smo računali da će brojke skočiti zbog velikog broja turista, poručio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak za N1.

Objasnio je kako je u Švedskoj malo drugačiji sustav jer je Hrvatska imala neka ograničenja, dok je u Švedskoj sve bilo “pušteno”.

– Normalno su funkcionirali restorani, kafići, škole… A mi imamo novu normalu, imamo neka ograničenja – rekao je Capak i pozvao sve da se i dalje pridržavaju mjera.

Capak je poručio i kako trenutno razgovaraju s turističkim zajednicama da se omogući testiranje i drugdje, po uzoru na Primorsko-goransku županiju koja je organizirala testiranje na Cresu i Lošinju.

– To bi možda produžilo sezonu – poručio je.

Capak ističe kako su s Austrijancima komunicirali na više načina, a da je glavni bio preko veleposlanstva.

– Što se tiče Slovenije, ja sam u vrlo bliskom kontaktu s njihovim institutom za javno zdravstvo. Hrvatska neće ići u crveno dok ne dođe do 40 zaraženih na 100.000 u 14 dana – kaže.

Poručio je kako je nešto veći broj turista zaraženi u Hrvatskoj te da ih je oko 50-ak.

– Oni ostaju ovdje, ali točne podatke ćemo imati tijekom dana – poručio je i dodao kako ne može komentirati procjene drugih vlada.

– Na početku epidemije smo imali isključivo uvezene slučajeve, nismo imali vlastitih, i velik dio je bio s talijanskih i austrijskih skijališta koji su se pokazali kao veliki izvori zaraze po cijeloj Europi. Ljeto prolazi, ponovno će doći skijaška sezona i uz to će biti epidemiološke mjere od strane HZJZ-a – poručio je Capak.

Capak je rekao da su svjesni da imamo više oboljelih od onih koje uspijemo dijagnosticirati.

– 25 do 35 puta je veći broj ljudi koji su došli u kontakt s koronom – rekao je i dodao da se razmatra obavezno uvođenje testiranja za zdravstvene radnike po povratku s godišnjih odmora. Nije htio spekulirati o obaveznom nošenju maske na otvorenim prostorima te dodaje da, ako se takva odluka i donese, ona će se odnositi samo na mjesta na kojima se stvara gužva – turističke lokacije, čekanje javnog prijevoza…

Na kraju je pojasnio rezultate testiranja o zaraženosti koronavirusom u populaciji:

– Testirali smo 1045 ljudi, pronašli 26 koji su bili pozitivni i bili u kontaktu s koronom, a samo 2 imaju neutralizacijska zaštitna antitijela. No, nisu samo ta antitijela koja štite, postoji i stanična imunost koja štiti od zaraze.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...