Capak: “Zaposlit ćemo još zdravstvenih djelatnika, pomažu i vojni epidemiolozi”

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da postoji potreba zapošljavanja nove radne snage u okviru zdravstvenog sustava.

“Pomoć javnom zdravstvu ide u nekoliko smjerova. Treba pomoć epidemiolozima. To je pitanje doktora medicine koji su završili studij i trebaju raditi šest mjeseci pod nadzorom, da im se prizna boravak na epidemiologiji. Više od 300 studenata završava medicinu godišnje u Hrvatskoj i to bi bila značajna pomoć.

Uključili smo i vojne epidemiologe. Imaju ih pet i djeluju u okviru vojske. Idemo paralelno na završene doktore medicine i druge zdravstvene djelatnike koji mogu pomoći, diplomirani sanitarni inženjeri, diplomirane medicinske sestre za koje sad pokrećemo dogovore kako ih platiti itd. Do sljedećeg tjedna bi trebali imati konkretno rješenje”, rekao je Capak.

Komentirajući situaciju sa zaposlenima na testiranjima, rekao je da je situacija kompliciranija jer se radi o specijalistima mikrobiologije kojih nema na tržištu. Osim toga, zaposleni mikrobiolozi, uz dijagnostiku covida, imaju i niz drugih dijagnostičkih poslova koji se odnose na druge infekcije, vezano uz laboratorijsku opremu itd.

“O tome se još dogovaramo. HZJZ je kupio od Rochea instrument kakav ima Infektivna klinika i kroz desetak dana ćemo uspostaviti rad tog uređaja i u HZJZ-u i tako podići broj pretraga koje možemo napraviti”, dodao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...