Cijeli Gračac tuguje nakon tragedije kod Maslenice: “Sestre su bile nerazdvojne, ovo je strašno!”

Ovo je tragedija kakva se ne pamti. Ne dogodila se nikad nikome više. Svi smo ožalošćeni. Cijeli Gračac je u šoku, komentiraju ožalošćeni mještani Gračaca dan nakon stravične nesreće u kojoj su život izgubile sestre od 5 i 9 godina.

U sudaru na cesti između Maslenice i Zatona Obrovačkog teško je ozlijeđen njihov otac (49) i još jedna djevojčica (9), najbolja prijateljica njegove starije kćeri. On je djecu u ponedjeljak vodio na kupanje na more, a stradali su na povratku. Podsjetimo, u ponedjeljak je oko 18.15 sati na Audi A4, kojim je upravljao otac djevojčica, naletio Fiat Punto zagrebačkih tablica koji je vozio 66-godišnjak. Audiju je na raskrižju oduzeo prednost prolaska. Očevidom, kojim je rukovodio zamjenik županijskog državnog odvjetnika, utvrdili su da se Fiat kretao iz Obrovca u smjeru Sv. Roka i na raskrižju nije propustio Audi koji je imao prednost prolaska, a koji se kretao iz smjera Jasenice u smjeru Zatona Obrovačkog.

Fiat nije ni stao. Udario je u Audi, koji se od udarca prevrnuo na krov i proklizao 50-ak metara dalje, gdje je udario u betonsko postolje rampe koja se spušta kad je zbog vjetra zatvoren promet.

– Užas – opisuje za 24sata kratko nesreću s mukom u licu mještanka i dodaje da se inače na tom raskrižju vozila baš ne sudaraju, a ovakvu tragediju ne pamti. Djevojčice su stradale na mjestu, dok su teško ozlijeđenu 9-godišnjakinju i 49-godišnjaka iz smrskanog vozila izvlačili vatrogasci. Bili su zarobljeni i da bi došli do njih morali su rezati lim automobila. Njih je Hitna pomoć prevezla u Opću bolnicu u Zadru, gdje su im nakon pružanja liječničke pomoći liječnici otkrili brojne slomljene kosti. Nalaze se izvan životne opasnosti. Djevojčica je navodno zadobila prijelom noge te druge ozljede i porezotine, dok je muškarac zadobio višestruke prijelome.

Zbog očevida prometne nesreće dionica ceste D-54 bila je za sav promet zatvorena od 19.40 do 1.10 sati.

Mještani Gračaca su u utorak od šoka ostali nijemi. Tragedija ih je strašno pogodila. Kažu da se radi o divnoj i skladnoj obitelji, dragim ljudima.

Kako su nam rekli, otac djevojčica inače radi u inozemstvu i o malenima je tijekom njegova izbivanja s puno ljubavi i pažnje brinula njihova majka, pišu 24sata.

Kažu da je svakodnevno vodila djevojčice u šetnju ili do parka. Često su znali i svi četvero otići do mora na kupanje, no u ponedjeljak majka djevojčica nije mogla s njima, nego je pošla prijateljica starije kćeri.

– I mi često idemo odavde do mora na kupanje, pa povedemo ili susjede ili prijatelje, a u vrijeme nesreće se inače vraćamo s mora. Strašno, što reći na ovu tragediju. Te curice su stalno bile zajedno. Sjećam se da su čak i u vrijeme korone snimile zajednički video. Taj spot se prikazivao na televiziji. Inače sam svaki dan viđala djevojčice, sestrice. Uvijek bi ih majka vodila u šetnju, u park, ili pak tijekom škole do škole. Mlađa je pak bila sva zvrckasta, preslatka djevojčica. Nezamislivo mi je da ih više nema – s tugom nam govori poznanica obitelji i dodaje da joj je nezamisliva bol i tuga kroz koju prolaze roditelji i članovi obitelji zbog gubitka djevojčica. Teško ozlijeđena djevojčica, koja se nalazi na liječenju u Općoj bolnici Zadar, inače stanuje nedaleko od stradalih djevojčica i najstarije je od četvero djece u obitelji.

Iz zadarskog Županijskog državnog odvjetništva rekli su kako su tijekom očevida, uz prisutnost vještaka prometne struke, izdvojeni svi bitni materijalni tragovi.

– Slijedi nam ostatak posla kako bismo utvrdili sve okolnosti vezane uz nastanak ove prometne nesreće. U tijeku je i kriminalističko istraživanje nad 66-godišnjim vozačem osobnog vozila Fiata zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom – rekli su nam u policiji.

Na sudu vozaču zbog ove nesreće prijeti od tri do 15 godina zatvora.

Vozač Fiata oduzeo je prednost i zabio se u Audi u kojem su bile djevojčice. Auto je od siline udarca završio na krovu te je tako klizao čak 50 metara. Zaustavio se kod rampe kraj ceste.

Teške nesreće ne događaju se slučajno, one su skup nesretnih okolnosti izazvanih ljudskim pogreškama, rekao nam je u analizi teške prometne nesreće sudski vještak za promet Goran Husinec.

Prema njemu, ovo je tipični primjer “ljetne nesreće” u kojoj ljudi olako sjedaju za volan.

– Ovdje su se poklopile četiri nesretne okolnosti. Prva je gruba nepažnja vozača koji je uzrokovao kritičnu situaciju i prometnu nesreću. Druga je nemaran vozač koji je vjerojatno išao prebrzo i nije prilagodio brzinu vožnje – smatra vještak koji se u karijeri susreo sa sličnim teškim nezgodama. Kao treću stvar je izdvojio jednog od četiri najčešćih ubojica u prometu – pojas, odnosno nevezanje. Baš zbog toga, ali i alkohola, droge te brzine, prometna policija diljem Hrvatske imala je organiziranu akciju prevencije nesreća i kažnjavanje vozača:

– Četvrta nesretna okolnost je da se Audi, inače sigurno vozilo, preokrene na krov i nezgodno udari u čvrstu prepreku – kaže Husinec za 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...