nevrijeme i pljuskovi

DHMZ izdao priopćenje o završetku ljeta, prekinut će ga grmljavinsko nevrijeme

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Jučer je DHMZ izašao s posebnim priopćenjem u kojemu pišu o “dinamičnom završetku klimatološkog ljeta”.

Najavljuju najprije visoke temperature koje će pratiti promjena s nevremenom, pljuskovima, ali i bujičnim poplavama.

Do kraja tjedna temperature do 35°C

“Ovo je ljeto, kao i godina, po mnogočemu drugačije. Nakon srpnja i kolovoza u kojima je bilo izmjena hladnijih dana od prosjeka za doba godine s iznimno visokom temperaturom zraka pa i lokalno izraženijim pljuskovima s grmljavinom te obilnom oborinom, završetak klimatološkog ljeta bit će u znaku izražene južine pa nagle promjene vremena.
Ispred frontalnog sustava nad zapadnom Europom s jugozapadnim strujanjem u naše krajeve pritječe izrazito topao zrak pa će tijekom vikenda u većini krajeva biti vruće, osobito na Jadranu i istoku zemlje uz opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Noći će duž obale biti tople, nerijetko i vrlo tople pa se temperatura zraka ponegdje neće spuštati ispod 25°C. Danju će temperatura biti viša od 30°C, na istoku zemlje ponegdje i oko 35°C”, javlja DHMZ.

U nedjelju na zapadu počinje promjena vremena

Potom pišu o promjeni koja počinje već od nedjelje, ali na zapadu zemlje.

“Prevladavat će sunčano te razmjerno vjetrovito uz umjeren i jak jugozapadni vjetar, na Jadranu jugo, ali uz jači razvoj oblaka ponekog će pljuska biti na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. S približavanjem frontalnog sustava u nedjelju će u Genovskom zaljevu doći do stvaranja ciklone koja će donijeti promjenu vremena. Stoga će u nedjelju sa zapada oblaka biti postupno sve više, pljuskovi će poslijepodne na zapadu zemlje biti češći i ponegdje izraženiji, dok će jugo još ojačati pa mjestimice biti i olujno, uz valovito i jače valovito more”, dodaju.

Noć na ponedjeljak

Promjena će u ponedjeljak zahvatiti cijelu zemlju.

“U noći na ponedjeljak i tijekom prijepodneva kiše i pljuskova bit će u većini krajeva zemlje, pritom će biti i izraženih pljuskova s grmljavinom praćenih obilnom oborinom i prolazno jakim vjetrom. Veće količine oborine u kratkom vremenu lokalno mogu uzrokovati pojave bujičnih i urbanih poplava. U ovoj oborinskoj epizodi do kraja ponedjeljka može pasti i više od 50 mm”, javlja DHMZ.

Temperature će pasti na 24°C

“Nakon prolaska fronte, u drugom dijelu ponedjeljka vjetar će okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni, najprije u unutrašnjosti, a do kraja dana i na Jadranu gdje će vjetar prema otvorenom moru biti i jak. Sa sjevera će priteći osjetno hladniji zrak s kojim će se temperatura zraka sniziti pa će od utorka biti osjetno svježije, osobito u unutrašnjosti gdje će najviša temperatura zraka biti uglavnom između 19 i 24°C”, zaključuju.

Ostavi komentar koristeći Facebook