Evo što trebate napraviti ako vas ubode osa

Ljetne izlete mogu pokvariti ose, a evo što možete napraviti ako vas ubodu.

Osa vas neće ubosti osim ako se ne osjeća ugroženo ili ako očekuje da ćete ju napasti. Napadaju samo ženke, ali za razliku od pčela, ose mogu ubosti žrtvu više puta. Stručnjaci kažu da osa neće napasti osobu koja se odmara, ali ako prijetite njenom gnijezdu ili je pokušavate otjerati, rizik se povećava.

Ose u svom žalcu imaju otrov pa je stoga nekim ljudima njihov ubod poprilično bolan, a neke osobe su alergične na ubod zbog čega im život može biti u opasnosti.

Ako niste imali sreće i osa vas ubode bitno je da čim prije izvadite žalac, a to možete učiniti i noktima ili nekom karticom. Nemojte koristiti škare ili pincetu kako se otrov ne bi raspršio i proširio.

Nakon što izvadite žalac područje uboda isperite vodom i sapunom te stavite led ili hladnu oblogu 10 minuta kako bi spriječili oticanje. Područje uboda nemojte češati kako ne bi došlo do infekcije. Također, nemojte koristiti ni ocat ili sodu bikarbonu jer to neće pomoći.

Osobe koje su alergične na ubod ose mogu pasti u anafilaktički šok, a neki od simptoma su pretjerano oticanje, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, nizak krvi tlak i vrtoglavica.

Ako se pojave jači simptomi, obavezno se javite liječniku, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...