Građani pripremaju tužbu protiv države zbog odluka Stožera?; “Nije prihvatljivo ‘novo normalno’, tražit ćemo da se vrati ono staro”

Građani nezadovoljni odlukama Nacionalnog stožera okupili su se u Facebook grupi ‘Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite” koja je u samo četiri tjedna prikupila više od 100 tisuća članova.

Kako stoji u opisu grupe, jedan od ciljeva, uz veliki prosvjed, jest i podizanje tužbe protiv države zbog odluka koje je dosad donio Stožer.

”Cilj je ove grupe djelovati protiv restriktivnih mjera i ograničavanja prava i sloboda građana od Nacionalnog stožera civilne zaštite. Nastojat će se Stožeru poslati jasnu i nedvosmislenu poruku da su političke, dvosmislene i restriktivne mjere neprihvatljive u suvremenom društvu 21. stoljeća i otvoreno zadiru i u sam Ustav RH”, piše u opisu, a administratori poručuju – ”Nije prihvatljivo ‘novo normalno’, tražit ćemo da se vrati ono staro”.

”Na sastanku krajem mjeseca dogovorit ćemo detalje i sudska tužba će vjerojatno u proceduru, ako nešto ne zapne na dogovoru. Naglasak će biti na utvrđivanju da samo postupanje Stožera nije bilo razmjerno i potpuno u skladu s člancima na koje se pozivaju, uz površno doticanje i Ustava. Ako Ustavni sud u međuvremenu ocijeni djelovanje Stožera neustavnim, to će kroz koji mjesec biti dodatni poticaj ovoj tužbi i dugoročno bi sve trebalo biti zaključeno pozitivno”, napisao je administrator u objavi u kojoj stoje detalji o planirane tužbe. Krajem kolovoza će se, oni koji su se odlučili tužiti, dogovoriti i o tome hoće li tražiti i odštetu.

”Cilj je da prvi pokrenemo ovakvu tužbu i da to bude okidač nizu kolektivnih tužbi u budućnosti, kako Stožeru ne bi nikada više palo na pamet ograničavanje sloboda pod klimavim izgovorima”, stoji u opisu grupe.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...