Hrvatska pošta od sutra poskupljuje sve svoje usluge

Od 1. rujna 2020. Hrvatska pošta primjenjuje novi cjenik za poštanske usluge u unutarnjem prometu, objavljeno je danas iz ove kompanije. Kada netko najavi “nove cijene”, njihovu korekciju ili usklađenje, to obično znači i poskupljenje usluga – ništa drugačije nije niti u ovom slučaju.

Poskupljuju pisma i paketi

Cijena slanja pisama mase do 50 grama te čestitaka i razglednica od 1. rujna bit će 3,30 kuna, umjesto dosadašnjih 3,10 kuna, što je povećanje od 6%. Cijena dopunske usluge “povratnica” također će po novome iznositi 3,30 kuna. Kako se cijena sudskih pismena sastoji od cijene preporuke i cijene povratnice, cijena slanja sudskog pismena uvećana je za 20 lipa. Na primjer, umjesto 14,60 kuna za sudsko pismeno mase do 50 grama, od 1. rujna njegova cijena iznosi 14,80 kuna – poručuju iz HP-a.

Mijenjaju se i cijene univerzalne usluge slanja paketa mase do 10 kilograma – po svakoj masi cijena se povećava za 5 kuna. Tako će korisnici umjesto dosadašnjih 20 kuna dostavu paketa mase do 2 kilograma s uručenjem na adresi platiti 25 kuna.

Prvo poskupljenje nakon 10 godina

Hrvatska pošta u istom priopćenju opravdava ovo podizanje cijena. Od 2010., kada su zadnji put mijenjane cijene pismovnih pošiljaka u unutarnjem prometu, znatno su im, kažu, povećani brojni troškovi, pa tako i troškovi dostave – što je izdvojeno kao glavni razlog sadašnjeg poskupljenja njihovih usluga za krajnje korisnike.

Izdvajaju i činjenicu da je prosječna plaća u Hrvatskoj u deset godina rasla za oko 25%, dok je ukupna stopa inflacije od siječnja 2010. do siječnja 2020. iznosila 11%.

U usporedbi s 27 poštanskih operatora u Europskoj uniji, korisnici za slanje običnih pisama u unutarnjem prometu još uvijek plaćaju znatno manju cijenu od prosjeka, koji iznosi 5,76 kuna – zaključuju iz Pošte i upućuju korisnike na svoje web stranice na kojima će se moći pronaći novi cjenici usluga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...