HZJZ preporučuje da se odgode školski izleti, ekskurzije, škole u prirodi…

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je da izvanučionička nastava, koja uobičajeno uključuje putovanja učenika, predstavlja vrlo rizičnu aktivnost u smislu mogućnosti širenja covid-19 infekcije pa je preporučio njezinu odgodu do poboljšanja epidemiološke situacije.

Uvijek postoji povećani epidemiološki rizik za djecu, mlade i odrasle u slučaju odlaska na višednevnu izvanučioničku nastavu te se uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju navedena nastava preporučuje odgoditi do daljnjega, odnosno do poboljšanja epidemiološke situacije, stoji u preporukama HZJZ-a.

Napominje se da nije moguće propisati mjere koje bi taj rizik učinile prihvatljivo niskim.

HZJZ objašnjava da izvanučioničku nastavu obično prati noćenje, u kojoj više djece i mladih dijeli sobu, sudjeluju u grupnim aktivnostima, a djeca tijekom dnevnih aktivnosti dolaze u kontakt s osobama koje nisu dio skupine koja s njima putuje te najčešće putuje barem dva razredna odjela zajedno u autobusu, pri čemu je povećan rizik od širenja zaraze.

Odluči li ipak organizator provesti izvanučioničku nastavu, preporučuje se njezino ograničenje na jedan dan, bez noćenja, posebno za svaki razredni odjel, preferirati da roditelji dovoze učenike te da se ne odlazi u inozemstvo, prenio je Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...