I Britanija danas Hrvatsku stavlja na crvenu listu?

Hrvatska bi mogla biti uklonjena s popisa sigurnih koridora za putovanje Velike Britanije, nakon što je u toj zemlji identificiran uvoz infekcija koronavirusa, javlja Guardian.

Britanska će vlada, piše list, vjerojatno ukloniti Hrvatsku s popisa sigurnih zemalja i zbog porasta broja slučajeva koronavirusa. Ako se mjere formalno potpišu, to bi značilo da će ljudi koji dođu iz Hrvatske u Britaniju morati u karantenu na 14 dana.

Ministar prometa Grant Shapps susreo se s drugim ministrima u srijedu popodne kako bi razgovarali o sljedećim potezima. Objava da Hrvatska ide na britansku listu mogla bi doći već u četvrtak, piše Guardian. Ako se to dogodi, promjena bi u ovom trenutku mogla utjecati na tisuće britanskih turista koji su trenutno u Hrvatskoj.

Guardianu je rečeno da su službenici vladinog Zajedničkog centra za biosigurnost identificirali određene slučajeve koronavirusa koji su u uvezeni u Britaniju iz Hrvatske.

Hrvatska će biti jedina država za koju će se ovog tjedna uvesti restrikcije?

Nije poznato koliko je slučajeva potvrđeno ni gdje, a nije utvrđeno ni da je broj uvezenih slučajeva iz Hrvatske na sličnoj razini kao broj potvrđenih slučajeva uvezenih iz Španjolske, nakon čega je ta zemlja uklonjena s liste sigurnih u roku od samo nekoliko sati, što je izazvalo velike probleme mnogim turistima.

Kada su nedavno Francuska i još nekoliko zemalja uklonjene s liste, vlada je ipak dozvolila rok od 30 sati za prilagodbu pa se vjeruje da će takav slučaj biti i s Hrvatskom.

Guardian podsjeća da je samo tijekom utorka u Hrvatskoj zabilježeno 199 novih slučajeva, a u 14-dnevnom razdoblju broj zaraženih bio je 37,7 na 100 tisuća stanovnika, značajno više od britanskih 21. Navodi se i podatak kako je od srijede pa sve do kraja rujna zakazano 767 letova između Hrvatske i Velike Britanije, koji imaju kapacitet od gotovo 130.000 mjesta.

Paul Charles, direktor turističke konzultantske Agencije PC, rekao je za list kako smatra da je u Hrvatskoj trenutno oko 20 tisuća britanskih turista. Charles smatra da će Hrvatska biti jedina zemlja pogođena novim mjerama ovog tjedna.

Britanske vlasti revidiraju mjere za sve države svakog četvrtka. Prati se i situacija u Portugalu, kao i u Grčkoj, Danskoj, na Farskim Otocima, u Švicarskoj, Austriji te na Gibraltaru, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...