Incident u Korlatu; Evo u kojem slučaju građani ne smiju snimati i objaviti postupanje policije

Jedan je policajac, prema službenom izvješću, lakše ozlijeđen pri intervenciji zbog kršenja javnog reda i mira u mjestu Korlat. Zbog prisile su kazneno prijavljena trojica mladića, dok se jedan od njih sumnjiči i za prijetnje. Slučaj se istražuje.

“Dvije osobe su prekršajno sankcionirane, a tri prijavljene za kaznena djela i predane pritvorskom nadzorniku”, rekla je Sonja Šimurina iz PU zadarske. Jučer u večernjim satima iz Županijskog suda u Zadru objavljeno je kako su ovom trojcu određene mjere opreza – zabrane približavanja te zabrane uspostavljanja ili održavanja izravne ili neizravne veze sa svjedocima.

Na policijsku brutalnost požalili su se osumnjičeni, kao i svjedoci incidenta u gluho doba noći.

“Sve je snimljeno, od početka do kraja!”, čuje se u snimci incidenta. Sve se provjerava, pa i je li reakcija policajaca bila pretjerana, kao i jesu li bili pod utjecajem alkohola.

“Policijski službenici su uporabili sredstva prisile, kao što se i vidi na snimci, međutim, u tijeku je postupak utvrđivanja svih okolnosti, a isto tako i postupak opravdanosti uporabe prisile”, kaže Šimurina.

Objavljena snimka nije prva takva, ali otvara pitanje smiju li građani policiju snimati na zadatku?

“I građani mogu snimiti postupanje policijskih službenika, prilikom obavljanja svojih poslova i prilikom primjene sredstava prisile, ali i objaviti te snimke, ako se istima ukazuje na nezakonito i nedopušteno postupanje policije”, ističe Mario Milner iz Agencije za zaštitu osobnih podataka za dnevnik.hr.

Milner se poziva na presudu Europskog suda, ali i pojašnjava da, ako nema dozvole, treba zaštititi identitet aktera na snimci. Ima i slučajeva kada policija može zabraniti snimanje.

“Ukoliko je potrebno pregledati samo mjesto ili izvršiti očevid prilikom utvrđivanja elemenata kaznenog djela koji se goni po službenoj dužnosti ili prekršaja. U ostalim situacijama nema propisa koji bi zabranjivao snimanje policijskih službenika”, kaže Milner.

Javnost je prije nekoliko godina ostala zgrožena osječkim slučajem. Ono što je tada snimila kamera na odori policajca sada bi trebala biti stalna praksa.

“Gospođo izvolite stati, izravna je naredba da stanete! Gospođo nemojte se udaljavat”, derao se policajac na ženu 2015. prije nego ju je oborio na pod.

Kako bilo, snimke bi trebale rasvijetliti sve dvojbene situacije, prekoračuje li policajac svoje ovlasti i krši li onaj prema kome postupa zakon. Na policijsko postupanje građani su se dosada žalili i pučkoj pravobraniteljici. Podatke za ovu godinu nemaju, a lani su zaprimili 109 pritužbi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...