Institut Plavi svijet poziva: “Pomozite nam pronaći velikog kita u Velebitskom kanalu!”

Nakon što je proteklih nekoliko dana veliki kit viđen u Velebitskom kanalu, Institut Plavi svijet poziva građane da im dojave ako uoče ovu morsku životinju.

Posljednjih pet dana svakodnevno se bilježi opažanje jednog velikog kita koji se zadržava u Velebitskom kanalu. Prvo opažanje bilo je u blizini Krčkog mosta 12. kolovoza te se pojavljivanje ove životinja bilježi još i kod Sv. Jurja i posljednja dva dana kod Ražanca. Posljednju dojavu u Institutu Plavi svijet dobili su jučer (16.8.) ujutro.

‘Iako trenutno nema indikacija da se radi o životinji koja je bolesna ili ima neki problem, kako bi pokušali utvrditi zdravstveno stanje ove životinje istraživači Instituta Plavi svijet tijekom današnjeg dana (17.8) boravit će u području Velebitskog kanala. Da bi lakše pronašli velikog kita pozivamo javnost, posebice ljude koji borave na moru u području Velebitskog kanal, da nam se pridruži u potrazi za kitom! Također, s obzirom da životinja tijekom noći može napustiti područje „potragu“ je neophodno provesti i u širem području prema sjeveru i jugu. Sve koji nam se žele pridružiti pozivamo da obrate pažnju na more u svojoj okolici te da nam u slučaju opažanja životinje dojave njenu lokaciju i informacije o opažanju čim žurnije putem našeg Facebook profila (fb.com/BlueWorldInstitute) ili na WhatsApp/Viber ili poziv na broj +385 98 976 0271.’, poručuju iz Plavog svijeta.

Ipak iz instituta upozoravaju da se građani ne približavaju kitu. ‘Unatoč svojoj veličini, veliki kitovi izuzetno se dobro snalaze i u plićim i zatvorenim prostorima. Općenito, ako se radi o zdravim životinjama ova vrsta nije sklona nasukavanju na obalu. Prema dostupnim podacima nasukavanje velikih kitova u Sredozemnom moru nije zabilježeno. Također, veliki kitovi i prije su se pojavljivali u Velebitskom kanalu, u paškoj uvali, a dva velika kita boravila su nekoliko dana čak i u Novigradskom moru. No ako se kit nalazi u takvom okruženju proganjanje, pokušaji „spašavanja“ životinje i pokušaji da se životinju „usmjerava“ plovilima prema izlazu i slično mogu kod kita uzrokovati paniku te se životinja zbog straha i pokušaja da pobjegne može ozlijediti ili nasukati. Istovremeno, ako se životinji da dovoljno vremena da se u miru upozna s prostorom ona će bez problema pronaći izlaz. Stoga savjetujemo da životinju promatrate održavajući razmak od najmanje 50tak metara’, poručuju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...