Istraživanje; Muškarci u Hrvatskoj od roditelja odlaze s 33,6 godina, skoro najkasnije u Europi

Prema njemačkom internetskom portalu za statistiku, mladi u Hrvatskoj su 2019. godine bili među onima koji najkasnije u Europi napuštaju roditeljski dom.

Podaci Statiste, koji se baziraju na statistikama Eurostata za 2019., pokazuju prosječnu dob mladih Europljana u trenutku napuštanja roditeljskog doma. Primjerice, u Njemačkoj je prosječna dob iseljavanja iz kuće u 2019. bila 24,4 godine za muškarce i 22,9 godina za žene.

Prosječna dob napuštanja roditeljskog doma u Europskoj uniji je 25,9 godina, odnosno 25 za žene i 26,9 za muškarce. Zanimljivo je da u većini zemalja, osim Luksemburga, sinovi ostaju s roditeljima dulje od kćeri, prenosi Index.

Prema podacima Statiste, mladi u Hrvatskoj su na samom začelju po broju godina kada postaju kompletno samostalni, odnosno skoro najkasnije u Europi napuštaju roditeljski dom.

Tako je prosječna dob izlaska iz doma roditelja u Hrvatskoj 2019. bila 31,8 godina; s time da su se žene u prosjeku osamostaljivale s 29,9, a muškarci s 33,6 godina. Iza nas je jedino bila Crna Gora s prosječnom dobi napuštanja roditelja od 33,1 godine.

Dobro, moglo bi se reći da na neki način dijelimo predzadnje mjesto sa Sjevernom Makedonijom. Naime, iako je ona u prosjeku gledajući malo bolja od nas po ukupnom osamostaljivanju (31,7 godina), Sjeverna Makedonija u 2019. bilježi najstariju prosječnu dob napuštanja doma kod muškog spola, gdje sinovi u prosjeku roditelje napuštaju s 35,6 godina.

Gdje se mladi najbrže osamostaljuju?

Što se tiče zemalja na čelu Europe po tom pitanju, to su Švedska (prosjek napuštanja roditeljskog doma je 17,8 godina), Luksemburg (20,1 godina) i Danska (21,1 godina). Dakle, u ovim navedenim zemljama mladi deset godina ranije nego u Hrvatskoj napuštaju dom svojih roditelja kako bi se u potpunosti osamostalili.

Statista je njemački internetski portal za statistiku koji prikuplja podatke od istraživačkih instituta, iz gospodarskog sektora i službenih statistika koje su dostupne na engleskom, francuskom, njemačkom i španjolskom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...