Jasna poruka sa Sinjoretova: “Maknite opasni otpad iz našeg dvorišta, ne želimo ga tu više!”

Mirnim prosvjedom na Sinjoretovu ispred tvrtke Odlagalište sirovina stotinjak stanovnika zatražilo je danas da se opasni azbest ukloni iz njihovog kvarta ali i cijelog grada.

Riječ je o 78 tona azbesta koji je s Titovog broda Galeb uklonjen prilikom rekonstrukcije u riječkom brodogradilištu Kraljevica a smješten je privremeno u prostorijama spomenute tvrtke.

Iz iste pak uvjeravaju kako je njihov skladišteni azbest potpuno siguran, a da je puno opasniji onaj na kućama i zgradama.

Do sada nismo znali čime se oni bave. Mislili smo da rade nešto sa željezom i ne toliko opasnim otpadom, govori Tomislav Stanić iz Inicijative mladih Sinjoretova.

Nemamo mi ništa protiv njih, no ne želimo taj otpad u svom dvorištu, bez obzira na sve dozvole koje oni imaju. Neka Grad izmjeni planove i taj otpad prebace na neko drugo mjesto, u neku poslovnu zonu, dodao je.

O svemu su se danas očitovali i iz Ureda gradonačelnika Dukića. Tvrde da im je sigurnost građana na prvom mjestu.

Stanovnici Sinjoretova, kao i građani ostalih četvrti Zadra, imaju svako pravo tražiti punu informaciju i zdrav okoliš za sebe i svih nas te u tome imaju naše puno razumijevanje i potporu. Kada god je u pitanju javno zdravlje inzistiramo na učestalom nadzoru i transparentnosti pa tako i u ovom aktualnom pitanju skladištenja i zbrinjavanja azbestnog otpada, napominju iz Grada.

Javnost mora biti pravovremeno i u potpunosti upoznata kad su u pitanju ovako osjetljive stvari koje izazivaju zabrinutost građana. Grad Zadar kao lokalna samouprava nema zakonske ovlasti provoditi inspekcijski nadzor, ali smo dobili tražene informacije o obavljenom nadzoru Državnog inspektorata kojim nisu utvrđene nepravilnosti. Svjesni smo da to neće umiriti građane sve dok se ovaj azbestni otpad trajno ne pohrani na za to previđeno mjesto izvan našeg grada što očekujemo u najkraćem roku. Zdravlje svih nas koji živimo u Zadru je apsolutni prioritet, a to pokazuju i sami građani koji su svojim aktivnostima to još jednom jasno naglasili, zaključuju iz ureda gradonačelnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...