Jure Zubčić kandidat za Predsjedništvo SDP-a Hrvatske: “Stranka mora jasno artikulirati svoju politiku”

Smatrajući da je „vrijeme da se suočimo sa svojim pogreškama i propustima i nastojimo ih ispraviti” zadarski SDP-ovac i aktualni član Gradskog vijeća Jure Zubčić najavio je svoju kandidaturu za Predsjedništvo stranke.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Povodom najave moje kandidature za člana predsjedništva SDP-a, dužan sam pojasniti i obrazložiti svoje motive, kao i teme kojima se u svojem budućem radu namjeravam posvetiti. Stavovi koje zastupam ionako su uvijek isti – inzistiranje na snažnoj potpori vodstva stranke lokalnim organizacijama, revitalizacija vertikalne komunikacije u stranci, transparentnost u donošenju odluka, promoviranje socijaldemokratskh politika i sve ono na što sam nerijetko skretao pažnju na sjednicama Glavnog odbora. Razočaran mnogim stvarima s kojima se do sada SDP suočavao razmišljao sam i o pasivizaciji, ali okolnosti u kojima se stranka danas nalazi nalažu svima nama da uložimo vlastite maksimalne napore. Vrijeme je za reviziju postupaka, ali ne prozivanje, vrijeme je da se suočimo sa svojm pogreškama i propustima i nastojimo ih ispraviti. Vrijeme je za borbu. Idem se boriti!

Idem se boriti i u toj borbi NE očekujem i ne uvjetujem podršku niti predsjedničkih kandidata niti predsjednica i predsjednika općinskih, gradskih i županijskih organizacija. Očekujem podršku vas članica i članova. Ne želim biti dio klanovske borbe, niti sam dio ijedne stranačke frakcije ili interesne grupacije. Želim biti izbor članica i članova, vas koji ste do sada pratili moj stranački rad. Upravo iz tog razloga pozivam vas da u izbornom procesu slušate svoju savjest, a ne svoje lokalno vodstvo i unaprjed dogovorene i ispregovarane upute. Za razliku od mnogih drugih kandidatkinja i kandidata koji će svoje kandidature tek istaknuti, ja nudim samo sebe, ali ne i broj glasova koji ću zauzvrat osigurati. Oni koji me znaju, znaju da sam uvijek inzistirao na dijalogu i istini. Ona često nije bila ni ugodna niti lijepa. Ali je bila istina!

Vrijeme je da SDP jasno artikulira svoje politike i komunicira ih na terenu. Pritom ne mislim na politike prošlosti, već politike budućnosti koje su stranke s lijeve strane političkog spektra komunicirale u prethodnom razdoblju uspješnije nego što smo to činili mi.

Tako su, primjerice, u SDP-u, ali i u široj javnosti, potpuno zanemarene porezna i energetska politika. Gotovo nitko ne upozorava kako trenutni sustav poreza na dohodak i poreza na dobit ne potiče gradove i općine da privlače investicije jer je utjecaj na lokalni proračun minimalan u trenutku kad dostignu prosječnu stopu nezaposlenosti. Sustav koji ne potiče razvoj je loš sustav i treba ga mijenjati, a SDP treba biti predvodnik u tome.

Također, problem koji nitko ne komunicira, a jako opterećuje gospodarstvo, je činjenica da smo u Europi jedna od država s najvećim uvozom električne energije po glavi stanovnika što za posljedicu ima da je Hrvatska jedna od zemalja s najskupljom električnom energijom u Europi. To naravno, također, odbija investicije u industriju. Želja mi je da SDP ponudi konkretna i jasna rješenja u tim ključnim područjima, a ovo je problematika za koju ću u skoroj perspektivi ponuditi konkretna rješenja.

Borba za ljudska prava je ono s čime sam do sada bio najčešće aktivistički angažiran i moj aktivizam je možda ono s čime sam u javnosti do sada bio šire prepoznat. Ovo, sve konzervativnije društvo suočeno je s orkestriranim napadom „muškarčina“ s desna na reproduktivna prava žena i rodnu ravnopravnost. Borba za ravnopravnost nije samo borba naših kolegica u SDP-u, već i borba nas muškaraca. Moramo biti snažna brana u obrani reproduktivnih prava žena, borci protiv rodno utemeljenog nasilja i seksizma, borci za širenje prava žena, jer upravo muškarci moraju biti promotori te borbe.

Ovo je samo djelić onoga što u predizbornom procesu želim komunicirati. Ovo je djelić onoga u čemu želim dati svoj doprinos našim politikama. SDP mora dati odgovore na izazove budućnosti i okrenuti se zelenim i suvremenim rješenjima. Naša rješenja ne mogu i ne smiju biti parole i floskule, već konkretne politike i provediva rješenja.

I konačno, vrijeme je da okrenemo ploču od načina djelovanja koje dolazi od visoko pozicioniranih osoba u SDP-u, a mogu se opisati jednim citatom: „Bolje gram lojalnosti, nego kilogram pameti“. Vrijeme je da obrnemo tezu: bolje gram pameti, nego kilogram lojalnosti. Jer odani i lojalni moramo i trebamo biti samo ideji, a ne pojedincima

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...