Kad je riječ o Nijemcima, sa sezonom u Hrvatskoj je gotovo!

Broj infekcija virusom Sars-CoV-2 je u Hrvatskoj tjednima bio nizak, ali u posljednje vrijeme brzo raste. U županijama Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj je trenutno preko 50 slučajeva na 100.000 stanovnika u sedam dana, priopćuje njemačko ministarstvo vanjskih poslova. U proteklih 14 dana je taj indeks za čitavu Hrvatsku 37,7.

O povećanom broju slučajeva zaraze u tim županijama je već upozorio i infektološki Institut Roberta Kocha, a njemačkim turistima se objašnjava kako te županije znače da rizično područje obuhvaća i Nacionalni park Krka pa do otoka poput Brača i Hvara.

Proglašavanje tih županija rizičnima znači kako svi Nijemci koji su tamo proveli odmor, po povratku moraju biti testirani. Dok nije poznat ishod testa će im biti naložena samoizolacija. Njemačko ministarstvo je odlučilo kao rizično proglasiti svako područje u kojem je na 100.000 stanovnika u proteklih sedam dana bilo više od 50 novozaraženih (0,05%).

Direktor hrvatske centrale za turizam u Frankfurtu Romeo Draghicchio za agenciju dpa kaže kako hrvatski turizam strahuje od općeg upozorenja za putovanja u Hrvatsku: “To bi nas teško pogodilo: Nijemci su naši gosti broj jedan.” U Hrvatskoj je trenutno oko 180 tisuća gostiju iz Njemačke, ali ih je većina na sjeveru, u Istri, na Kvarneru i tamošnjim otocima. Draghicchio podsjeća kako je tamo razmjerno malo aktivnih slučajeva korone.

No ovo upozorenje ne znači ništa dobro za hrvatski turizam: osobito kad je riječ o jugu Jadrana i kad je riječ o Nijemcima, sa sezonom je gotovo. Turistički djelatnik iz Frankfurta njemačkoj agenciji tek može izraziti nadu kako to neće značiti mnogo stečajeva, ali stanje nije dobro. U ovoj sezoni je bilo tek 50% gostiju u usporedbi s prošlom godinom: “Do sredine lipnja nije bilo skoro nikoga. Ali od onda su brojke postale mnogo bolje. U dosadašnjem tijeku kolovoza je to već bilo 70% gostiju u usporedbi s 2019.

Austrija i Italija su već upozorile svoje građane da ne putuju u Hrvatsku, očekuje se da upozorenje već ovog četvrtka proglasi i Slovenija. Kako tvrde slovenske službe, više od polovice pozitivnih slučajeva korone su povratnici s ljetovanja u Hrvatskoj. Većina su osobe mlađe od 35 godina, piše DW.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...