Kako će djeca u školu još se ne zna, ministar Fuchs najavljuje: “Više do kraja tjedna”

U Ministarstvu obrazovanja i jučer gužva. Ministar Fuchs se na pitanja o pravilima za škole smješka i poručuje – možda budemo gotovi već do kraja tjedna.

Sastanak radne skupine dan drugi. Na dnevnom redu razrada epidemioloških mjera, hoće li sve biti spremno do prvog školskog zvona?

“Ne kasni se, zašto mislite da se kasni, u konačnici zašto ne bismo promislili kako te iste ili slične mjere djeluju u drugim zemljama koje su počele sa školom. Zašto mislite ako sve skupa bude gotovo za dva dana da se prije toga nije radilo”, odgovorio je pitanjem na pitanje o načinu početka nastave ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Znači li to da nam ministar želi reći da je mnogo toga već odlučeno – nismo uspjeli razjasniti. Svaka ustanova ima različite mogućnosti, stoga će se mjere prilagođavati.

“Proširen je dokument za mjere učenicima do 4. osnovne na sve razrede, kao i srednje škole, očekuje se završna verzija”, kaže voditeljica Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak škole Ivana Pavić Šimetin.

Maske, da ili ne – pitanje je i dalje. Konačna odluka doći će ipak početkom rujna.

“Jedna velika konferencija WHO-a je 31. kolovoza, finalnu odluku ćemo donijeti nakon toga, da čujem preporuke Svjetske zdravstvene, to je relevantna institucija”, objašnjava Fuchs, donosi N1.

Roditelji i učenici mnogo manje opušteni od ministra – 7. rujna sve je bliže.

“Nisam nešto osobito zabrinut, vjerujem da čak i u onoj najgoroj situaciji da se moramo vratiti na online u nekom trenutku ne bi bio osobiti problem, iako postavlja se pitanje organizacije rada roditelja, tako da će to zahtjevati od svih fleksibilnost, ali evo iskreno veselim se što će početi školska godina, moja kćer se izuzetno veseli”, kaže nam Paško Rakić, otac školarke iz Zagreba.

S druge strane, u visokoškolskom obrazovanju stvar je jasna.

“U području visokog, sasvim sigurno će se maske koristiti. Sada vodimo raspravo kako organizirati nastavu da je što manje kontakata među učenicima, da bismo imali kontrolirane situacije”, kaže Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Dio učenika, ali i nastavnog osoblja u rizičnoj je skupini, a proboji virusa su realnost. Iz sindikata poručuju da će se uspjeti na vrijeme prilagoditi hibridnom modelu, a detalji o radno-pravnom statusu dolaze na red već sljedeći tjedan.

O modelu online nastave otac Paško s djetetom ima pozitivna iskustva.

“Osobno dosta sam zadovoljan s online nastavom, zbog velikog angažmana učiteljica, ali i nas roditelja, u tom smislu ne očekujem tu, pogotovo što imam kći u 2. razredu, tu već imamo iskustvo i vjerujem da ako se pokaže potreba online nastave neće biti problema.”

Učenici bi tako u razredu trebali imati osigurana 4 m2 ”osobnog prostora”, a ne isključuje se niti kombinirana nastava, dijelom online, dijelom u učionicama. Detalje saznamo, kako kaže ministar, možda već do kraja tjedna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...