Kod Zverinca se nasukala posada s dvoje malodobne djece, kod Ugljana se sudarile dvije brodice, jedna osoba je ozlijeđena!

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 2. kolovoza zaprimili su dojavu o nasukanju brodice s četiri osobe, od toga dvoje djece, na hridi otoka Zverinca, srećom bez ozlijeđenih.

O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Zadar, čiji službenici su dolaskom na poziciju ustanovili da među peteročlanom posadom s dvoje malodobne djece, svi državljani Republike Hrvatske, nema ozlijeđenih. Pregledom brodice utvrđeno je nasukanje s gotovo pola dužine trupa na hridi otoka Zverinac, dok onečišćenje mora i morskog okoliša nije uočeno. Kod voditelja, ujedno i vlasnika nasukane brodice, Z.R. nije utvrđeno prisustvo alkohola u krvi, provjerom pripadajuće brodske administracije također nisu utvrđeni nedostatci, a prema iskazu voditelja brodice, do nesreće je došlo isključivo nesmotrenošću voditelja prilikom brze plovidbe preblizu obali. Svih pet članova posade nakon obavljene provjere na poziciji nesreće prekrcani su na spasilačku brodicu iz sastava LK Zadar, uz pridržavanje COVID-19 mjera, nakon čega su prevezeni u luku Zadar, kamo su pristali jučer u 15.20h, čime je ova akcija uspješno okončana.

Lučka kapetanija Zadar po dovršetku očevida o uzrocima ove pomorske nesreće upravno će postupit će prema voditelju brodice, kojemu će se odrediti i rok za komercijalno odsukavanje brodice.

Druga pomorska nesreća u zadarskom akvatoriju dogodila se jučer, 2. kolovoza u popodnevnim satima kod otoka Ugljana, gdje je u sudaru dvije brodice jedna osoba lakše ozlijeđena.

Službenici Lučke kapetanije Zadar dojavu o pomorskoj nesreći zaprimili su u 17.31h, odmah nakon događaja i to izravno od jednog od sudionika nesreće, odnosno, voditelja i vlasnika brodice u koju je udarila druga brodica.

Nakon sudara brodice su samostalno uplovile u obližnju uvalu Lučica, na otoku Ugljanu, gdje su pričekali dolazak službenika LK Zadar, koji su na poziciju prevezli i djelatnike Hitne medicinske pomoći Zadar, kako bi pregledali jednu lakše ozlijeđenu osobu te ostale sudionike ove nesreće.

O događaju su iz LK Zadar obavijestili MRCC Rijeku i Postaju pomorske i aerodromske policije Zadar.

Nakon što su sudionici sudara dvije brodice pregledani, a jednoj osobi je ukazana i liječnička pomoć zbog lakših ozljeda, proveden je inspekcijski nadzor u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, koji je dovršen u 19.30h.

Očevidom je utvrđeno da su se u brodici hrvatske zastave nalazili supružnici I.K ( rođen 1953. godine) i supruga N.K. (rođena 1958. godine), oboje državljani Republike Hrvatske, koji u trenutku nesreće nisu plovili nego ribarili s brodice, dok je s njihove desne strane, iz smjera sjeverozapada, doplovila druga brodica njemačke zastave brzinom od oko 20 čvorova, s dvije osobe, odnosno voditeljem, ujedno vlasnikom brodice, S.L. (rođen 1968. godine) i K.K. (rođena 1969. godine).

Prema službenom iskazu voditelja njemačke brodice, isti je ustvrdio kako nije primijetio brodicu s dvoje hrvatskih državljana, jer mu je vidno polje bilo smanjeno zbog tendera na pramcu, zbog čega nije poduzeo nikakav manevar izbjegavanja sudara. U ovom sudaru brodica jedino je ozlijeđen I.K., koji je srećom zadobio samo lakše tjelesne ozljede, u predjelu ruke i trupa. Oba voditelja brodica na poziciji nesreće su alko-testirani sukladno COVID-19 mjerama te im nije utvrđeno prisustvo alkohola u krvi, u trenutku nesreće.

Daljnja postupanja prema sudionicima ove pomorske nesreće nastavit će se provoditi iz nadležnosti Lučke kapetanije Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...