Kršili mjere; Nacionalni stožer na preporuku zadarskog ukida party brodove?

Na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Zadarske županije, Miroslav Andrić iz Službe civilne zaštite 112 rekao je kako je od 12. srpnja prijavljeno 115 događaja s preko 100 sudionika.

Od toga je 26 svadbi, 20 sportskih događaja, 17 koncerata, pet vjerskih okupljanja. Tu dolazi i tridesetak okupljanja u noćnim klubovima, a ukupno je Služba u vrijeme pandemije odradila oko 2.000 intervencija.

Novinare je zanimalo primaju li party brodovi, na koje se vikendima iz noćnih klubova preselila zabava, više od sto ljudi?

Što se tiče party brodova, uredno su prijavili okupljanje preko sto ljudi. Ono što je naš posao je otići na lice mjesta i utvrditi brojčano stanje te da li se poštuju opće epidemiološke mjere. U dva slučaja je primijećeno nepoštivanje, odnosno, prekoračenje broja mogućeg ulaska osoba na brod. Iako nisu veliki ti brojevi, oni su u odnosu na broj kvadrata kojima raspolaže plovilo, ukoliko se podijeli sa preporukom HZJZ-a, a radi se o tri metra četvorna po jednom korisniku, prešli za nekakvih 12 osoba, i u drugom slučaju za 9 osoba. To je za nas dovoljno indikativno i u tom smjeru će ići prijedlog prema Nacionalnom stožeru jer takvi brodovi, ukoliko prelaze ovaj broj, nisu u mogućnosti raditi.

Je li party prekinut?

Ne, ali ono što može Ravnateljstvo civilne zaštite je upravo ukazati na nepoštivanje tih mjera i temeljem toga se donose odluke na nacionalnoj razini. Moramo razumjeti zašto inspekcija civilne zaštite izlazi na teren. Kada inspekcija ode na teren i utvrdi činjenično stanje i da li se mjere poštuju, ukoliko ne, takve službene zabilježbe u kojima je negativno mišljenje odlaze prema Nacionalnom stožeru.

Nema nikakvih sankcija za nepoštivanje mjera?

Kako ne, ako će vam uskoro biti nešto zabranjeno, onda je to najgora mjera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...