Markotić: “Nismo se držali mjera i to će nam skratiti sezonu”

“Očekivali smo rast broja zaraženih jer smo se otvorili turistima, ali ne ovako velik. Posljedica je to nepridržavanja mjera, koje je preporučio Stožer, kako onih koji su došli na odmor, tako očito i onih koji organiziraju razna okupljanja. Da smo se svi pridržavali preporuka o distanci i higijeni, mogli smo imati još čitav mjesec dobre turističke sezone, a ovako je to dovedeno u pitanje. Jedina je sreća da nema puno teško oboljelih, a onda niti smrtnih slučajeva”, kaže prof. dr. Alemka Markotić, ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”, piše Jutarnji list.

Rast broja oboljelih od početka tjedna sigurno će narušiti donedavne brojke po kojima smo imali 18,8 novih slučajeva na 100.000 stanovnika u prethodnih 14 dana.

“Moramo sve učiniti da se ove loše brojke ne odraze na povećanje broja oboljelih kroničnih pacijenta i starijih osoba. Zasad u tome uspijevamo i u Zagrebu nije bilo problema s domovima za starije. Istina, maksimalno kontroliramo svaki ulaz u dom, a testiramo i sve one koji se vraćaju s godišnjih odmora. No, kad su brojke velike, uvijek se može dogoditi da se virus ‘provuče’”, objašnjava prof. dr. Branko Kolarić, član Vladina znanstvenog savjeta za Covid-19.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...