Medić: “Imamo kohortu mladih ljudi koji šire virus, ne znam kako ćemo se snaći na jesen ako bude veći broj oboljelih”

Glavni zadarski epidemiolog dr. Alan Medić danas se osvrnuo na stanje s koronavirusom u Zadarskoj županiji koja od jučer broji 20 pozitivnih osoba. Kako je rekao, 44 njihova kontakta su u samoizolaciji, a 3 osobe se ne vode kod nas, već izvan naše županije. Do sada je isteklo oko 5000 samoizolacija, a u tijeku je 405 aktivnih nadzora.

– U prvom dijelu epidemije, do lipnja, kad smo imali pauzu od mjesec i pol dana bez pozitivnih slučajeva, imali smo 88 pozitivnih, a od 21. 6. do danas 188. U prvom dijelu su obolijevale starije osobe iznad 50 godina, a u drugom dijelu imamo dobnu skupinu od 20 do 40 godina. To je za očekivati, imali smo turističku sezonu, klubove, svadbe i sada imamo kohortu mladih koji su se zarazili preko svojih bliskih kontakata. Očekujemo da će se od njih početi generirati nešto starija dobna skupina, mladi dolaze majkama, očevima, bakama i djedovima, očekuje se transmisija, rekao je Medić.

– Pojačali smo broj testiranja do 30 posto. Na dan testiramo do 200 uzoraka. Još smo uvijek jedna od rijetkih županija koja ima gotove testove isti dan. To nam puno znači jer možemo uhvatiti kontakte. Na Odjelu epidemiologije nam pomažu i školska medicina i javno zdravstvo. Manje nam je drame sada oko ovih 20 nego oko onih nekoliko u prvom ciklusu jer smo se izvježbali u hvatanju kontakata. Imamo zahtjeve hotelskih kuća da se testiraju njihovi gosti koji se vraćaju kućama u Austriju, Sloveniju itd. Izlazimo u susret, to je za nas dodatno opterećenje. Izdržali smo sve pa ćemo i sada uspjeti. Njima nije nužan taj nalaz ali im je povoljnije i lakše ući u zemlju ukoliko je nalaz negativan, kazao je Medić novinarima.

Dr. Markotić najavila da će se smanjiti broj novozaraženih. Na osnovu čega?

Nisam čuo za tu najavu. Gledam statistiku koja je ispred mene. Moramo biti oprezni. Među kohortom mladih neće svi doći na testiranje. Ne znam kako ćemo se snaći ako na jesen bude veći broj oboljelih. Ovo za sada je očekivano. Nama je najvažnije da branimo zdravstveni sustav, a to možemo samo ako se odgovorno ponašamo. Imam troje mlađe djece koje izlaze vani, ja im ne mogu zabraniti izlazak, ali im mogu reći da se paze, da izlaze na otvorene prostore, terase…

Napravit ćemo anketni obrazac koji će pozitivna osoba popunjavati, odnosno unositi podatke s brojevima telefona i mi ćemo ih kontaktirati. Nije isto obrađivati 3 ili 23 kontakta, rekao je Medić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...