Medić o zarazi u Domu Sv. Frane: “U manje od deset sati smo napravili situaciju povoljnom”

O situaciji s koronavirusom u Zadarskoj županiji i onoj u Domu za odrasle Sv. Frane gdje je zaražena jedna djelatnica, na današnjoj konferenciji za medija Stožera civilne zaštite Zadarske županije govorio je dr. Alan Medić. Kako je rekao, imamo krivulju koja raste između 15 i 25 novopozitivnih svaki dan.

Kažem novopozitivni jer nisu svi novooboljeli. To je posljedica naše turističke sezone, odnosno, masovnih okupljanja, a to nisu samo partyji, nego masovna okupljanja poput svadbi i druženja. Na taj način dobijemo veliku količinu ljudi i ovo je bilo za očekivati, vidjeti ćemo kako će ići dalje, rekao je Medić.

Što se tiče jedne novopozitivne osobe, a kažem novopozitivna jer je asimptomatska, ona je djelatnica jednog zadarskog doma za starije. Testirala se prilikom povratka s godišnjeg odmora, međutim nije dočekala rezultate i otišla je raditi jedan dan u jednoj smjeni. Koristila je u potpunosti zaštitnu opremu, no po završetku smjene je dobila nalaz.

O tome smo obavijestili krizni stožer. U domu se nalazi nešto manje od 60 štićenika, njih 19 smo izlučili u našu karantenu s ciljem da ih razrijedimo. Radi se o štićenicima koji su pokretni i koji mogu samostalno funkcionirati. Ostale smo rasporedili da budu po dva u sobi. Ostale štićenike s kojima je kolegica, odnosno, djelatnica imala direktan kontakt, smo stavili u samoizolaciju, rekao je Medić dodajući da će u sljedećih 14 dana pratiti razvoj situacije.

Napravili smo preraspodjelu zaposlenika da mogu pomoći kolegama, organizirali smještaj na dvije lokacije i još je preostalo za izvršiti dezinfekciju doma. Sreća je što je bila asimptomatska i što smo je uhvatili na vrijeme i djelovali u jedan dan. U manje od desetak sati smo uspjeli napraviti situaciju povoljnom. Imali smo do sad iskustvo s medicinskom sestrom u domu koja je dva dana bila pozitivna i cijela dva dana je radila, no nosila je masku i nikog nije zarazila. To iskustvo nam govori da je ipak zaštitna maska potrebna osobito u domovima umirovljenika i zdravstvenim ustanovama, zaključio je Medić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...