Na zadarskom području jučer evidentiran 21 prekršaj na moru, naplaćeno 43 tisuća kuna kazni

Pojačani nadzor sigurnosti plovidbe u okviru središnje godišnje akcije “Sigurna plovidba 2020.” završio je jučer u 19 sati na području svih osam lučkih kapetanija.

Provjeravao se promet plovila, prekršaji u plovidbi, glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale…

U sklopu Akcije obavljeno je ukupno 397 pregleda različitih kategorija plovila, pri čemu je utvrđeno 120 prekršaja naplaćenih u ukupnom iznosu od 203.850,00 kuna.

Prvenstveni cilj ove akcije bio je edukativnog karaktera, kako bi se nautičarima ukazalo na važnost pridržavanja svih sigurnosnih propisa tijekom plovidbe.

Iako je ovu godinu obilježila pandemija koronavirusa, zbog koje je na početku turističke sezone bilježen smanjen pomorski promet, danas je ta brojka dosegla gotovo 70 posto uobičajenog pomorskog prometa, posebice u protekla dva tjedna.

Kao najčešći, ujedno i najopasniji prekršaj na moru, utvrđeno je glisiranje unutar 300 metara od obale, odnosno, prekoračenje najviše dopuštene brzine plovidbe, što je iznimno opasna radnja za kupače i druge sudionike u pomorskom prometu. Stoga se gliserašima u nedopuštenim zonama izriču najviše zakonom dopuštene novčane kazne, bez prethodne opomene. Uz glisiranje blizu obale kao drugi najčešći prekršaj evidentirana je nepotpuna dokumentacija vlasnika plovila, dok se još uvijek u manjem broju bilježe prekršaji i propusti u vidu prekrcanosti plovila, manjkavosti brodske opreme ili nepoznavanje osnovnih propisa i normi u plovidbi morem.

U sklopu akcije, na zadarskom području izvršena su 53 nadzora, evidentiran je 21 prekršaj i naplaćeno je 43 tisuća kuna kazni.

Najviše prekršaja zabilježeno je na pulskom području, gdje je naplaćeno preko 83 tisuće kuna kazni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...