Na zimu bi maske mogle biti obavezne čak i na otvorenome!

Preventivne mjere u borbi protiv koronavirusa možda će se tijekom zime morati i postrožiti. Zbog češćeg boravka u zatvorenim prostorima, hladnijeg vremena i gužvi virus bi mogao biti još opasniji pa bi se nošenje maski moglo primjenjivati i na otvorenome.

“Jedini način da se epidemija drži pod kontrolom jest da se i dalje održava distanca od najmanje metar i pol i na otvorenom, a kad je to nemoguće, bit će sasvim sigurno nužne i maske”, kazao je za Jutarnji.hr epidemiolog iz Vladinog znanstvenog savjeta za Covid-19 dr. Branko Kolarić.

Francuzi su već sada uveli obvezno nošenje maski u čak stotinjak ulica u kojima vladaju najveće gužve. Za nepoštivanje mjere uvedene su i kazne, o čemu se u Hrvatskoj još uvijek ne govori.

Moguće je i da će se Hrvatska povesti za francuskim primjerom na zimu pa ćemo tako i na otvorenom, gdje ljudi borave na udaljenosti manjoj od metar i pol i duže od 15 minuta, nositi maske.

Dr. Kolarić smatra da će se primjenjivati preporuke za rad od kuće, a novih zatvaranja ne bi trebalo biti, barem ne potpunih. Dodatne mjere ili privremena zatvaranja Stožer bi mogao tražiti od noćnih klubova, restorana i sličnih objekata ako se utvrdi da su izvor povećanja zaraze.

“Hoće li to biti i zatvaranje, ovisit će o tome jesu li neke blaže mjere bile nedovoljne”, kazao je Kolarić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...