Nove mjere za Zadarsku županiju; Sahrane i svadbe do 50, privatne proslave do 20 osoba…

Raste broj zaraženih i hospitaliziranih. Kasni li se s mjerama, zanimalo je novinare na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Mi smo, jer je ovo različita situacija nego u prvoj fazi, u međuvremenu više toga naučili. Kad govorimo o lokalnim stožerima, njihova inicijativnost je otvorena od samog početka. Mislim da je najbolji put donositi mjere na lokalnoj razini. Činjenica je da mi, nitko u Europi ne razmišlja o zatvaranju kakvo je bilo. HZJZ je napravi niz preporuka za sve gospodarske djelatnosti, društvena okupljanja i kad bi se svi držali toga, mi danas ne bismo imali veliki broj oboljelih.

Ovo je napor u kojem smo svi i svi moramo dati svoj doprinos. Horizontalno zatvaranje nije dobro, pogotovo ne za one koji su se cijelo vrijeme držali mjera”, kazao je ministar Davor Božinović.

“Držite distancu od ljudi koji vam nisu bliski”, dodao je.

O brojkama zaraženih, na respiratoru…

“Ne možemo gledati samo na brojeve. Veći brojevi dugoročno predstavljaju veći rizik. Međutim, većina pozitivnih nisu sa simptomima. Od aktivnih trenutno je hospitalizirano 7-8 posto, to su oni sa srednje teškim i težim kliničkim slikama. 0,4 posto aktivnih je na respiratoru, nekih 10 posto ima težu sliku, ali nisu na respiratoru. U tom kontekstu se ne događa nešto dramatično”, kazala je Alemka Markotić.

O crvenim listama i zaraženim turistima

“Ukupna brojka je 98 zaraženih turista, u Hrvatskoj je trenutno 30 aktivnih slučajeva zaraze kod turista. Od 1.7. smo dobili 320 obavijesti o osobama koje su se vratile iz Hrvatske i u svojim zemljama doznale da su pozitivne”, otkrio je Capak.

“Mi smo u zadnja dva mjeseca povećali broj stanovnika u Hrvatskoj za milijun. Ne bih rekao da su nas sve zemlje stavile na crvenu listu, ima zemalja u koje možemo slobodno putovati. I dalje u dosta zemalja slobodno putujemo. 14-incidencija nam je porasla i u ovom trenutku je ona 80,51 na 100.000 stanovnika. Četiri zemlje u EU imaju višu incidenciju, a neke nama susjedne zemlje koje nisu u EU također imaju veću”, dodao je Capak.

Nove mjere 

“Imamo spremne odluke koje su temeljene na prijedlozima iz lokalnih stožera o uvođenju nužnih mjera za područje Zadarske, Dubrovačko-neretvanske, Brodsko-posavske i Međimurske, a Varaždinska je u pripremi.

Većina mjera odnosi se na vjenčanja, uvažavamo specifičnosti, radi se uglavnom o ograničavanju prisutnosti osoba na svečanostima do 50 osoba. Privatne svečanosti i proslave će biti do 20 osoba, sahrane će biti kao i u Imotskoj krajini do 50 osoba, pojačana obveza pridržavanja svih mjera kod organizacije priredbi, misa, izložbi…

Vrlo jasno smo objasnili da se manifestacije mogu održavati samo ako se svi pridržavaju mišljenja i preporuka. Mjere će u Međimurju na snagu stupiti već danas”, kazao je Božinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...