Odražana 12. Večer duhovne poezije u Perušiću Benkovačkom

Kažu da s poezijom čovjek raste u duhu, a ako je poezija pjevana za Boga, njena moć da osvaja ljudska srca još i više raste. Tajna uspjeha u životu nije u tome da čovjek radi ono što voli, već da voli ono što radi.

U takvom je zapravo nadahnuću u petak, 07. kolovoza 2020. godine u večernjim satima u Perušiću ispred kapele Sv. Jure, održana 12.Večer duhovne poezije.

Pred mnoštvom pjesnika i autora te posjetitelja i ovaj novi susret na tom prekrasnom mjestu podsjetio je kako moć poezije ne smije oslabiti, a osobito ako je obojena i uljepšana onim dubokim, produhovljenim i časnim.

Dokazali su to i na najbolji mogući način pokazali i sami pjesnici koji su u tu prigodu pohodili Perušić sa svih strana iz Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije. Trebali su doći i pjesnici iz DHK Herceg Bosne iz Mostara, no zbog sveukupne epidemiološke situacije opravdali su svoj nedolazak. No zato je njih 15 okupljenih pjesnikinja i pjesnika pokazalo kako duhovna poezija osvaja svojom ljepotom.

Redom su po dvije svoje duhovne poezije čitali: Mladen Baraba iz Paljuva, domaćin i inicijator i organizator svih ovih perušićkih večeri Branko Antunović, potom Pažanka Ankica Čepula Vučetić, Zlatka Franković iz Splita, Slavko Klapan–Ćave iz Pridrage, Vlatko Majić iz Paga, Ana Ojdanić iz Kljaka kraj Drniša, Sylvia Perović s boravištem u Parizu, Jela Skazlić iz Poličnika, Kninjanka Veronika Stanić Tomić, njezini sugrađani Ante Nadomir Tadić Šutra i Fabijan Lovrić, Milka-Dijana Varvodić iz Splita, Rada Vrančić iz Biograda na moru i don Jure Zubović, virski župnik, koji je ujedno prije početka programa interpretiranja duhovne poezije u obližnjoj crkvi Uznesenja BDM predvodio svetu misu.

U dva je navrata nastupila i violinistica Ivana Barješić iz Poličnika, odsviravši dvije prekrasne numere. 12.Večer duhovne poezije u Perušiću organizirali su Župa Perušić, Gradska knjižnica Benkovac, TZ Ravni kotari i već spomenuti Branko Antunović koji svojom pozitivnom energijom i dobrom voljom već 12 godina prkosi ovom neizmjernom ljepotom koja krasi duhovni izričaj, okupljajući pjesnike i autore iz svih krajeva Lijepe naše, ali i izvan naših granica.

Na tome mu uistinu treba iskreno čestitati. On se ujedno na kraju i zahvalio svim sudionicima i suorganizatorima, kao i onima koji su pružili svesrdnu pomoć u organizaciji i održavanju ovoga susreta. Sve se to događalo pod pokroviteljstvom Grada Benkovca u čije je ime sve pjesnike i posjetitelje biranim riječima pozdravio dogradonačelnik Tomislav Klarica. Oduševljenje nisu krili niti sami sudionici među kojima je bilo i debitanata, pjesnika koji se amaterski bave pisanjem poezije, ali i profesionalnih autora koji su na poseban način pokazali svoju kreativnost.

Na kraju je domaćin svima uručio posebne zahvalnice i poklone za sudjelovanje na ovogodišnjoj Večeri duhovne poezije.

Upriličen je i domjenak na samom mjestu održavanja programa koji su pripremile mještanke i mještani Perušića, a posebno čašćenje priredio je Branko Antunović u varoši Guzića u ˝avliji˝ njegovog ćaće pod starom murvom.

Sve u svemu i ovo je bila jedna predivna večer u Perušiću koja po svemu sudeći nezaustavljivo krči dalje put svoje bogate tradicije, javlja Mihovil Mijo Brkić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...