Oporba: “Kneza nema na poslu već 6 mjeseci, iako je odlazio na druženja uz janjetinu u kampanji”

Ante Fuzul, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Biograda na moru i oporbeni vijećnik, uputio je novo priopćenje za javnost nakon održane 24. sjednice Gradskog vijeća.

Napominje kako je minus u gradskoj blagajni porastao za nekih 12 milijuna kuna, dok prvi čovjek Biograda, Ivan Knez radi od kuće već šest mjeseci.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Kao i obično, ali tek nakon što se slegnu dojmovi, red je napisati koje slovo o netom održanoj 24. sjednici Gradskog vijeća Grada Biograda. Ova je isto kao i prethodna, održana putem video-linka, te smo vjerojatno jedino predstavničko tijelo koje je na taj način održalo svoju redovnu sjednicu. Gradonačelnika i dalje nema na svom radnom mjestu, čovjek je prema riječima predsjednika gradskog vijeća bolestan, nije moje da to procjenjujem, no, nema ga već 6 mjeseci. Bar na poslu, jer eto vidim da je tijekom kampanje bio na druženjima uz janjetinu za razne prigode (završetak zida oko crkve sv. Ivana, kroz izbore domjenci po mjesnim odborima HDZ-a na Bošani, u Solinama itd). Možemo mu samo poželjeti brzo ozdravljenje, tko zna, možda janjetina s ražnja tome i pomogne, no, ako je tako bolestan da ne može dolaziti na posao, mislim da bi bilo pošteno da razmisli o tome da odstupi sa svoje pozicije i preda to mjesto svom zamjeniku.

Moja pitanja bila su usmjerena gradonačelniku i bila su usmjerena na rasvjetljavanje informacija o neplaćanju komunalne naknade na njegovoj adresi prebivališta, te na ranču na kojem od 2017. godine ima privremeno rješenje kao građanin u domaćinstvu za 2 kamp jedinice koje su kategorizirane sa 3 zvjezdice. Gradska uprava je donijela rješenje u kojem je odredila visinu komunalne naknade za taj kamp, a gradonačelnik se navodno žalio i u žalbi izjavio da kamp jedinice nikad nisu postojale u tom kampu. Ako je to istina, mene zanima kako je izvršen pregled tog kampa i kako je utvrđeno da su te dvije nepostojeće kamp jedinice kategorije 3 zvjezdice. Je li osoba koja je pregledavala navedene kamp jedinice uopće pregledala iste? No, bez obzira na to, gradonačelnik ima privremeno rješenje što znači da je privremeno dužan plaćati i komunalnu naknadu za vrijeme trajanja tog rješenja. A ne plaća jer je rješenje poništeno. Interesantno, zar ne?

Izvješće za izvršenje proračuna za prošlu 2019. godinu donijelo je samo završnu cifru kojim smo saznali iznos minusa u gradskoj blagajni, a on je 29.858.203 kn, u odnosu na 2018. godinu minus je porastao za nekih 12 milijuna kuna. I to unatoč tome što je Gradsko vijeće donijelo odluku da gradonačelnik mora smanjiti taj minus iz 2018. u naredne 3 godine. (2019., 2020. i 2021.). Prošle godine se grad zadužio oko 30 milijuna kuna, tako da nije razvidno da li je ova cifra od 30-ak milijuna točna. Posebno još kad se uzme u obzir izvješće državne revizije koje kaže da je državna revizija provjerom 2018. utvrdila propuste i nepravilnosti koje se odnose na planiranje, financijske izvještaje i računovodstveno poslovanje, rashode i obveze. Dakle, jasno je samo da ništa nije jasno.

I za kraj, vratimo se u ovu godinu, donijeli smo rebalans proračuna u kojem je vladajuća većina odlučila da je važnije napraviti autobusni kolodvor, fontanu ispred gradske vijećnice i oko crkve sv. Ante urediti trg, većini udruga srezati proračunska sredstva, a najgore je prošla sportska zajednica kojoj je sa 1.700.000 kn proračun skinut na 800.000 kn. Izgleda da je važnije sačuvati Hippocampus i Volonter kojima nije skinuta ni lipa nego sačuvati sportske kolektive u gradu. Malo je popravljena slika jer je HDZ u zadnji tren predao amandman kojim su ta sredstva sportskoj zajednici podebljana za 200.000 kn, pa su sada na milijun kuna. To je sramotno malo, ako se uzme u obzir da recimo Grad Sinj, koji ima sličan realni proračun (oko 50 milijuna kuna), daje za svoju sportsku zajednicu 4 milijuna kuna. No, zato se povećala stavka za povećanje stavke knjige, umjetnička djela i ostale izložbene vrijednosti za 1.460.000,00 kn (muzejski izlošci i predmeti prirodne rijetkosti), no na sjednici mi nisu znali odgovoriti da li je u igri konačni otkup za „skriveno” blago smješteno u nekadašnjoj kino dvorani. Bitno je napomenuti da se stavka reprezentacija uopće ne smanjuje i ostaje 300.000 kn. Amandman kojim sam pokušao povećati sredstva za sportsku zajednicu za dodatnih 200.000 kn, a koji bi se uzeli sa gradnje zidova oko Solina, za koje smo na prošloj 23. sjednici donijeli odluku da ih nećemo raditi, vijećnici HDZ nisu prihvatili. Bilo kako bilo, proračun nakon rebalansa iznosi nešto malo više od 220 milijuna kuna i već sada je jasno da ga nije moguće izvršiti, posebice u ovakvoj godini te očekujem da će on već tamo u listopadu ili studenom, biti smanjen.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...