Osim Nijemaca i dvije Talijanke vratile se s maturalca na Pagu pozitivne na koronu

Proslavile su maturu u Hrvatskoj i vratile se u Italiju pozitivne na koronavirus, piše u petak talijanski Corriere della Sera o dvije 18-godišnjakinje zbog kojih je najmanje 24 maturanata iz pokrajine Veneto u samoizolaciji.

Prema njihovim navodima, dvije 18-godišnjakinje vratile su se s maturalnog putovanja pozitivne na koronavirus. Svi iz razreda koji su išli na putovanje sad se moraju testirati na Covid-19.

– Završno putovanje koje je trebalo označiti kraj adolescencije i početak odrasle dobi, posljednje ljeto zabave nakon srednje škole prije odlaska na fakultet ili traženja posla, završava na neočekivan i ne pretjerano poučan način – piše talijanski medij, prenosi Tportal.

Dvije djevojke zajedno su s drugim vršnjacima, 24 iz Veneta i 13 iz Padove, išle na izlet u organizaciji agencije iz Brescie koja je napravila aranžman putovanja na otok Pag. Planirane su bile disko večeri, festivali i sudjelovanje u raznim vrstama zabavnih događanja. Apartmani su bili predviđeni za spavanje za dvije do sedam osoba.

Tinejdžeri, stari između 18 i 19 godina, 25. srpnja napustili su Italiju autobusom, a kad su stigli u Hrvatsku odvezli su se trajektom do otoka ”na kojem su ih iščekivale beskrajne zabave”, piše portal.

Vratili su se 1. kolovoza i tad se jedna od dvije 18-godišnjakinje počela loše osjećati. Temperatura joj je porasla pa se posavjetovala s liječnikom koji joj je radi sigurnosti odlučio napraviti test na koronavirus. Bio je pozitivan. Njezina prijateljica je također imala pozitivan test, ali nema simptoma.

Sad njihove lokalne zdravstvene ustanove pokušavaju prikupiti sve s kojima su bile u kontaktu. A svi mladi s izleta nalaze se u kućnoj izolaciji.

Zdravstveni centri u Padovi zabilježili su još dodatnih sedam slučajeva zaraze kod ljudi koji su se vratili iz Hrvatske – svi oni pozitivni su na virus, ali nisu povezani sa spomenutim maturalcem.

Domenico Scibetta, voditelj jednog zavoda za javno zdravstvo u Padovi, izjavio je da su dvije stvari utjecale na epizode poput ove: ”Ponašanje i razlika u razini epidemije između zemalja”.

– Teško je održavati distancu u klubu, a upravo ondje prijeti Covid-19. Virus radi svoj posao, a to je da inficira što više ljudi. Na nama je da svojim ponašanjem pokušamo smanjiti njegovo širenje – rekao je Scibetta.

– Razumijem mlade i njihovu želju za zabavom, ali kad vidim određene fotografije punih plaža ili gužve, mislim da smo izgubili sjećanje na ono što se dogodilo. A kad putujete u inozemstvo, morate imati na umu da nisu sve zemlje na istoj razini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...