Pogledajte koliko će vam rasti plaća u 2021. godini

Dok se čekaju rezovi, čeka se izmjena Zakona o porezu na dohodak po kojemu bi svima plaće trebale rasti u 2021. Marić, kaže, mirovine su sigurne, no mirovinski sustav također zahtijeva “pravi make over”.

Neovisno o situaciji izazvanoj koronom, treba poravnati plaće jer ti ljudi u javnom sektoru nose golemi teret, a i važno je zbog kupovne moći. Nema više mjesta za odgađanje.

Kaže nam to predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever.

Sindikati očekuju poziv Vlade po tom pitanju.

Muke po Mariću

Ne žele odustati od 4 posto povišice koja je bila dogovorena prije korona krize. Zbog pandemije su sindikati pristali da se dogovoreni model 2+2 posto, po kojemu su plaće trebale rasti u lipnju i listopadu, odgodi do nekih boljih vremena.

– Odustajanje od rasta plaća nikako ne bi bilo dobro jer to direktno utječe i na gospodarstvo, odnosno smanjenje potrošnje – jasan je Sever.

Ministra financija Zdravka Marića čeka mučan posao – sastavljanje proračuna za 2021. nakon ove turbulentne pandemijske godine. Ništa konkretno još i ne može reći osim onoga što je već napomenuo, a što nitko ne voli čuti:

“Sve je podložno rezovima, osim mirovina”, pišu 24 sata.

Plaće će rasti, evo i koliko

Dok se čekaju rezovi, čeka se izmjena Zakona o porezu na dohodak po kojemu bi svima plaće trebale rasti u 2021., kako navodimo dolje u tablicama.

Inače, u Hrvatskoj trenutačno imamo 1,556.826 osiguranika i 1,240.619 umirovljenika.

Mirovine su sigurne

Marić, kaže, mirovine su sigurne, no mirovinski sustav također zahtijeva “pravi make over”, odnosno veliku reformu.

Alardovićev prethodnik, Marko Pavić, iskusio je što znači pokušati mijenjati postojeće stanje. A od svega napravljenog, iz Sindikata umirovljenika Hrvatske, kažu da je ipak napravio jednu dobru stvar.

– Napravio je da se može zatražiti od HZZO-a i HZMO-a izračun prosječne mirovine po prvom i drugom stupu. Iako je vjerovao da će zbog 15 posto gotovine, koje su obećali isplatiti onima koji ostaju korisnici drugog stupa, čime pristaju i na manje mirovine, zadržati umirovljenike u drugom stupu, lani ih je čak 60 posto prešlo u prvi stup. Jednostavno su izračunali da im se to više isplati jer im je tako mirovina veća – kaže nam predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović.

Imamo skoro 8700 umorovljenika mlađih od 24 godine
Na stranicama Državnog zavoda za mirovinsko osiguranje, između ostalog, u tablicama za lipanj stoji kako imamo gotovo 8700 umirovljenika mlađih od 24 godine, a više od 1700 su između 24 i 34 godine.

O kakvim se to umirovljenicima radi pojašnjava Jasna A. Petrović.

– Radi se o invalidnim osobama i djeci pokojnih umirovljenika koji studiraju pa su naslijedili mirovinu dok ne diplomiraju. Po tome sam i ja odmah nakon srednje škole postala penzioner. No kod statističkih podataka treba preciznije navoditi o čemu se radi jer u protivnom dolazi do dezinformacija – kaže Petrović.

Dodaje kako tako ispada da najmlađi korisnik “partizanske” mirovine ima 18 godina.

– Iza takvih podataka obično se krije neka teška sudbina, a u konkretnom slučaju se radi o dečku kojega je djed uzdržavao jer je ostao sam – dodala je.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...