Radeta javno zatražio ostavku Roberta Škifića: “Opravdava ispuštanje balastnih voda. U gradu s velikom pomorskom tradicijom. To je presedan!”

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Zadar Daniel Radeta osvrnuo se na skandaloznu izjavu ravnatelja Lučke uprave Roberta Škifića kako Cruiser Marella Dream nije ispraznio fekalije već balastne vode u Zadarskom kanalu.

– Jednostavno ne mogu da ne reagiram na vijest koja nam se zadnjih nekoliko dana servira u medijski prostor, a vezana je na temu praznog kruzera u luci Gaženica. Prije svega, pozdravljam i podržavam danas održanu presicu na temu luke i svemu izrečenom. Bezbroj puta smo u Gradskom vijeću, zajedno sa ostalim oporbenim vijećnicima, upozoravali na nedostatke u radu Lučke Uprave i problematiku Luke Gaženice. Međutim, današnja izjava ravnatelja Roberta Škifića je toliko sramotna i skandalozna da bi istog trenutka trebao podnijeti ostavku. Opravdati ispuštanje crnih voda, sivim vodama, to jest balastnim vodama je definitivno izjava za pamćenje. Dozvoliti tako nešto bez ikakve unutarnje kontrole i pozivati se na svjetske zakone je neviđena blamaža za struku. I to ni manje ni više nego s kruzera izgrađenog 1985. godine, kaže Radeta.

Izjava Roberta Škifića bez presedana, u gradu s tako velikom pomorskom tradicijom, sa srednjom Pomorskom školom i Pomorskim fakultetom je izjava za izvanredni otkaz, mišljenja je.

Robert Škifić, tvrdi prvi čovjek SDP-a, kao osoba na poziciji ravnatelja Lučke uprave trebao bi znati da su balastne vode na kruzerima puno opasnije od fekalnih voda.

– Za one neupućene, poput njega, balastne vode služe kako bi se osigurala stabilnost broda i njegova upravljivost. Samo 1m3 balastnih voda može sadržavati preko 4000 raznih morskih organizama poput raznih algi, ličinki, planktona, školjkaša, bakterija i virusa. Problem kruzera je što za balastne vode koriste topla mora iz tropskih područja, koje za naš jedinstven i osjetljiv morski ekosustav nikako ne odgovaraju. Dodatan problem predstavlja i to što se Jadransko more ubraja u poluzatvorena mora koja imaju puno manje izmjena vode s oceanima što ga čini osobito osjetljivim na sve vrste onečišćenja. Sjećamo se svi problema novih agresivnih tropskih algi poput caulerpe taxifolie i racemose u našem moru, a godinama se iščuđavamo odumiranju starih vrsta i tražimo uzrok. Zadnja aktualna su Periske. Zahvalimo se razno raznim Robertima i Škifićima što će nam ovakvim stavovima i izjavama od mora napraviti pustinju, zaključuje Radeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...