Razgovor sa Zoranom Erlićem: “Zadarska nogometna škola je fenomen već 30 godina, kulminacija njezina djelovanja dogodila se 2018. u Rusiji”

U HNK Zadar momčad juniora povjerena je Zoranu Erliću, iskusnom treneru koji je, sam će reći, u nogometu od malih nogu.

– Sjećam se kao da je jučer bilo kad me otac Nikica doveo u Stanove i moj prvi trener bio je prof. Zdravko Zurak, a pok. Tomislav Bašić baš je intenzivno radio na utemeljenju škole nogometa i širenju klupske baze. To je bilo 1979., nakon Mediteranskih igara čiji je jedan nogometni dio bio i u Stanovima – kaže Zoran.

Prošao je kao igrač sve mlađe kategorije u klubu, potom je igrao drugdje, a trenersko zvanje stekao je 2006.

– Zadarska nogometna škola je svojevrsni fenomen. Tako je to već 30 godina, možda malo više, a kulminacija njezina djelovanja zbila se 2018. u Rusiji, na SP gdje je Hrvatska bila druga s naša četiri Zadranina – Lukom Modrićem, Šimom Vrsaljko, Danijelom Subašićem i Dominikom Livakovićem. S tim da je povremeni Vatreni bio i Ivan Santini, a i Antonijo Ježina. Da bi to bilo tako, netko je u toj školi itekako trebao djelovati prema pravilima struke.

Ističe Erlić da su mnogi treneri zaslužni za sva postignuća zadarske nogometne škole.

– Rado ću navesti ljude koji su u tom dugom razdoblju radili i napravili puno. Počelo je s Tomislavom Bašićem, a u toj školi značajan su doprinos dali Jakov Pinčić, Zdravko Zurak, Davorin Matošević, Željko Živković, Žarko Anđelić, Damir Vestić, Miodrag Paunović, Šime Maruna, Aldo Stipčević, Ivo Mustać, Goran Krešimir Vidov, Nado Kovačević, Robert Botunac, pok. Franko Erlić, pok. Domagoj Bašić, Josip Miočić, Željko Bakarić, Damir Čačić, Marko Pinčić, Božo Miletić, Dejan Butić, Damir Pankasz, Alen Glavić, Mario Grgurović, Josip Butić, Igor Škorput, Antonio Perica, Josip Bilaver, a – eto – nešto sam i ja pridonio.

Jezgra koju je svojedobno stvorio, pa s drugima širio Tomislav Bašić, iznjedrila je desetak igrača za prvoligaško natjecanje kad je Zadar, raspadom bivše države, došao među prvoligaše.

– Oni su godinama nosili klub. Poslije su dolazili brojni drugi naraštaji, a negdje od 2007. do 2012. Zadar je prema službenim podacima bio u Hrvatkoj, poslije Hajduka i Dinama, treći klub po plasmanu kvalitetnih igrača na tržište.

Zašto je unatrag pet kalendarskih godina iz kluba otišlo mnoštvo mladih igrača?

– Razlozi su višestruki. Seniorska momčad ušla je u krizu i mnogi su u tomu našli povod za odlaske, a bilo je i drugih razloga. Evo, samo je naraštaj 2002/3 izgubio 16 igrača odlascima u brojne klubove širom Hrvatske, pa i vani, a naraštaj prije toga izgubio je 15 igrača, itd. To je enorman odljev. Najnoviji primjer je Gabrijel Jureško (2006.) koji je otišao u Dinamo, a nedugo zatim pozvan je u odgovarajuću državnu selekciju. A on nije izniknuo niotkuda nego je proizvod naše nogometne škole. Naša škola nogometa je proteklih mjeseci dala igrače u četiri najjača hrvatska kluba. Osim Jureška u Dinamu, koji se pridružio još jednom našem igraču Dinu Šimuniću, Antonio Galešić je otišao u Rijeku, Dominik Bačić i Boris Labus u Hajduk, a Josip Stokić i Giovanni Jerolimov su nedavno postali igrači Osijeka. Može se zaključiti kako zadarska škola nogometa i dalje uspijeva proizvesti igrače za najjače hrvatske nogometne klubove.

HNK Zadar nije pravni sljednik NK Zadar, ali jest subjekt koji održava kontinuitet zadarske nogometne škole.

– Imamo sve mlade kategorije i svi će igrati u svojim natjecanjima. HNK Zadar ima za cilj, uz ostalo, oblikovati seniorsku momčad koja će iz sezone u sezonu iz 1. ŽNL stjecati viši natjecateljski stupanj što će u danom trenu otkloniti jedan od uzroka ili povoda odlascima. Zadar sa svojim zaleđem nedvojbeno ima potencijal za stabilan prvoligaški klub koji će funkcionirati na zdravim temeljima.

Ističe Erlić i nužnost značajnoga ulaganja u nogometnu infrastrukturu.

– Za svaku je pohvalu što će pomoćno igralište na Stanovima dobiti novu umjetnu travu, kao i igralište na Višnjiku. To je pomak u odnosu na uvjete kakvi su vladali desetljećima. Bilo bi izvrsno da se u bliskoj budućnosti poprave uvjeti i na igralištu Bagat, a još bolje ako se ostvari izgradnja kampa na Barutani.
Istodobno bitno je kontinuirano ulaganje u struku. To treba ići u valovima, mladi polako dolaze, a svi se trebamo neprekidno usavršavati i educirati.

Na koncu, kakvi su juniori HNK Zadar?

– Imamo 30-ak igrača. Radimo prema planu i programu, definiramo igru, nositelje igre i slično. Uskoro ćemo imati više treninga jer se bliži početak natjecanja. Realno je očekivati da će dio igrača biti na raspolaganju i seniorskoj momčadi što će se isto brzo definirati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...