Reagirao ravnatelj Škifić: “Ni Miami nema pročistač, zašto bi ga Gaženica morala imati?”

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj jučer je u zadarskoj luci Gaženica upozorio na davanje luke u koncesiju turskom vlasniku za malo novca, pri čemu ona nema pročistač te brodovi ispuštaju otpadne vode u Jadran bez ikakva ograničenja.

– Ja ću sad kao saborski zastupnik hitno zatražiti od Ministartsva okoliša da se utvrditi odgovornost da ovolika moderna nova investicija nema pročistač fekalija i otpadnih voda u luci Gaženica. Tko je odgovoran za onečišćenja koja će se dogoditi na ovom području? Znam da oni brodove voze po cijelom Jadranu i tko zna gdje ispuštaju tuđe fekalne i otpadne vode. Ovo je antituristički projekt i bila bi obveza koncesionara da napravi barem pročistač i da nam ne zagađuje more, uz to što ima ogromnu dobit na štetu Zadarske županije i naše Dalmacije, kazao je.

Brzo mu je odgovorio ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić kazavši kako je brod balastne vode ispustio 12 milja od najbližeg kopna, što je u skladu i s međunarodnim propisima.

– Isto tako netočno je da su se ispuštale fekalne vode. Ispuštale su se, prema zapisniku u dnevniku, sive vode. Jednostavno, stvar je u tome da je brod napravio taj “đir”, iako mi ovdje u Zadru, a pogotovo u Gaženici koja je suvremena luka imamo sve koncesionare koji mogu sve te usluge obaviti brodaru, odgovara Škifić za HRT.

Dodaje da svi brodovi na kružnim putovanjima imaju suvremenu opremu za pročišćavanje svih vrsta otpadnih voda, pa tako i Marella Dream.

Na prozivku Bulja kako je moguće da luka koja je državu stajala milijardu i pol kuna nema pročistač otpadnih voda, Škifić mu odgovara da mu nije poznato da ikoja luka u svijetu to mora imati.

– Ako samo pogledate luku Miami gdje ima pet-šest brodova subotom kada je izmjena gostiju, oni to jednostavno rješavaju plivajućim pontonima, a ne pročistačima na kopnu, odgovorio je Bulju ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...