Rusija upravo objavila veliku vijest: “Imamo cjepivo protiv koronavirusa!”

Prvo svjetsko cjepivo protiv covida-19, koje je razvio moskovski institut Gamaleja, dobilo je odobrenje ruskog ministarstva zdravstva, rekao je u utorak predsjednik Vladimir Putin.

Cjepivo je dobilo odobrenje nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima, dodao je.

To otvara put masovnom cijepljenju, iako se nastavlja finalna faza kliničkih ispitivanjima kojima se treba potvrditi sigurnost i učinkovitost.

Brzina kojom ide Rusija u proizvodnji cjepiva pokazuje odlučnost te zemlje da pobijedi u globalnoj utrci za učinkovitim proizvodom, ocjenjuje Reuters.

Međutim, to izaziva strahove da bi Rusija mogla staviti prestiž zemlje ispred znanosti i sigurnosti.

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je nedavno Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji cjepiva protiv covida-19, nakon što je ta zemlja rekla da će početi s cijepljenjem stanovništva protiv koronavirusa u listopadu.

Ponekad pojedinačni istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je naravno izvanredna novost”, rekao je glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier novinarima.

“Ali između pronalaska ili indicija da se posjeduje cjepivo koje djeluje, i cjepiva koje je prošlo sve faze je velika razlika”, dodao je.

Putin je kazao kako se cijepila jedna od njegovih kćeri.

– Nakon cijepljenja imala je temperaturu 38, idući je dan pala na malo više od 37, rekao je Putin. Rusija tijekom kolovoza planira cijepiti medicinsko osoblje, a ostatak populacije početkom iduće godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...