S roditeljima u Hrvatskoj živi više mladih nego u bilo kojoj drugoj članici EU

Mladi u Hrvatskoj, u odnosu na druge zemlje Europske unije, najduže žive sa svojim roditeljima. Pokazuju to podaci Eurostata za 2019. godinu, prema kojima mladi iz roditeljskog doma u Hrvatskoj u prosjeku odlaze 31,8 godina.

Eurostat je objavio kako je lani postotak mladih, starosti od 25 do 34 godine, koji su u zemljama EU živjeli s roditeljima, varirao od manje od 10 posto do više od pedeset posto. Tako je s roditeljima primjerice živjelo tek 4 posto mladih Danaca, 4,8 posto Finaca ili 5,7 posto Šveđana. S druge strane, u Slovačkoj je s roditeljima živjelo 56,4 posto mladih, u Grčkoj 57,8 mladih, a u Hrvatskoj čak 62 posto mladih.

Razlozi za neovisnost

Eurostat navodi kako odluka o napuštanju roditeljskog doma često ovisi o tome jesu li mladi u ljubavnoj vezi, studiraju li, ili pak o mogućnostima zapošljavanja, odnosno financijskoj neovisnosti. U prosjeku su roditeljski dom u 2019. napuštali s 26,2 godine, ali brojke se ipak razlikuju od države do države.

Primjerice, mlađi Šveđani roditelje su napuštali u prosjeku sa 17,8 godina, Danci s 21,1 godinu, Finci s 21,8 godina, a oni u Luksemburgu s 20,1 godinu. Na dnu ljestvice nalaze se mladi Slovaci i Hrvati, koji najduže žive s roditeljima.

Žene odlučnije od muškaraca

Slovaci roditelje napuštaju u prosjeku s 30,9 godina, a Hrvati s 31,8 godina. Talijani koji su ranije slovili kao narod čiji mladi poprilično dugo žive u roditeljskom domu, sada se nalaze ispred Slovačke i Hrvatske, pa roditeljski dom napuštaju u prosjeku s 30,1 godinu.

Istraživanje Eurostata također je pokazalo da mlade žene češće ranije napuštaju roditelje nego mladi muškarci. U Hrvatskoj to u prosjeku čine s 29,9 godina, a muškarci s 33,6 godina, javlja Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...