“S Vira milijuni odlaze u kasu HTZ-a. Vrijeme je da se ti iznosi počnu vraćati!”

Kontroverzna medijska priopćenja Hrvatske turističke zajednice tijekom kolovoza o najuspješnijim domaćim turističkim odredištima, kao da su na Viru otvorila Pandorinu kutiju nezadovoljstva. Iako je Vir statistički najuspješnija hrvatska turistička destinacija s oko 1,5 milijuna ostvarenih turističkih noćenja do 15. kolovoza, priopćenjima iz zagrebačkog ureda HTZ-a javnost se spinovala i uvjeravala kako su to Rovinj, Poreč, Umag i druge destinacije koje su u dosadašnjem dijelu sezone imale najveći broj turističkih dolazaka, iako to dosad nikad nije bio kriterij uspješnosti u sezoni. Drugo, vrhunski turistički rezultati otoka rekordera pokušali su se relativizirati isticanjem kako je Vir – riječima direktora HTZ-a Kristjana Staničića – „specifična destinacija nekomercijalnog smještaja“. Definiranje Vira kao destinacije nekomercijalnog smještaja suštinski zapravo ne znači ništa, jer je za Virane u turističkom biznisu svaki gost na destinaciji dobrodošla činjenica, ali se zapravo prikriva istina o prošlogodišnjih 110 tisuća turističkih dolazaka na otok upravo u kategoriji komercijalnog smještaja te oko 730 tisuća noćenja ostvarenih u istoj kategoriji praćenja turističkog prometa. I treće; notorna je činjenica kako Vir godinama i desetljećima svojim turističkim kunama – iz komercijalnog i nekomercijalnog smještaja – puni proračun županijskog i centralnog HTZ-a, kao i državni proračun, a na njegov je konto iz zagrebačke i zadarske centrale dosad sjela samo razglednica iz novootvorenog HTZ-ovog ureda u Kini.

– Favoriziraju se destinacije u koje su se dosad ulagale milijarde kuna javnog državnog novca, i to u komunalnu, turističku i medijsko-marketinšku infrastrukturu, pa ih očito smeta uspjeh Vira koji od svega toga nikad ništa nije dobio. No kada se puni kasa HTZ-a, ne pita se otkud dolazi novac, a u značajnom iznosu novac dolazi s Vira – kaže načelnik Općine Vir Kristijan Kapović. Tako s otoka milijunski iznosi odlaze izravno HTZ-u, a stotine milijuna u državni proračun.

– To nitko ne može poreći, ali se pored toga možemo i zapitati je li napokon došlo vrijeme da nam se taj novac počne vraćati. Vir je to svakako zaslužio – napominje načelnik Kapović, a s njim se slaže i direktor virskog ureda TZ-a Srđan Liverić koji iz prve ruke osjeća potpunu zapostavljenost najpopularnije hrvatske destinacije.

– Više milijuna kuna odlazi svake godine u kasu HTZ-a na državnoj i županijskoj razini, a niti lipa povratno nije uložena u nekakvu medijsku i marketinšku kampanju za Vir. Nemamo potporu sustava i ljudi unutar HTZ-a koji su, među ostalim, plaćeni virskim novcem i čiji je posao da nam pomažu. Oslonjeni smo samo na vlastite snage – govori direktor Liverić. U takvoj situaciji koja je dodatno pogoršana slučajnim ili namjernim friziranjem statistike HTZ-a kako bi se zaobišla činjenica da je Vir najuspješnija ovogodišnja turistička destinacija, kap je očito prelila čašu.

– Mi smo potpuno samostalno došli do vrhunskih turističkih rezultata, ali je sada konačno vrijeme da državne institucije, turističke i druge, napokon počnu raditi svoj posao. Ako ćemo govoriti o poreznim prihodima, s Vira je stotine milijuna kuna otišlo u proračun. Bili bi zadovoljni kada bi ih dobili nazad da možemo u svakom smislu urediti Vir kao top turističku destinaciju – poruka je direktora virskog TZ-a.

S RESORNIM MINISTRIMA VIR NIKAD NIJE IMAO PROBLEMA

Nezadovoljstvo radom HTZ-a i odnosnom zagrebačke i županijske centrale prema otoku Viru, nije usmjereno i na resorno ministarstvo s kojim su, napominju načelnik Kapović i direktor Liverić, Općina Vir i virski TZ uvijek dobro surađivali. Tako su Vir tijekom svojih mandata posjetili brojni državni tajnici za turizam, pomoćnici ministra i bivši ministri Veljko Ostojić (Villa Lanterna), Darko Lorencin (predstavljanje otoka Vira) i Gari Cappelli (turistički kongres na Viru). Iako tek na početku svojega mandata, Vir je nedavno posjetila i novoizabrana ministrica za turizam i sport Nikolina Brnjac.

– Svi su naši ministri bili vrlo susretljivi te otvoreni za suradnju i podršku turističkom razvoju otoka Vira, a takav je dojam ostavila i nova ministrica Brnjac. HTZ je sasvim druga priča, njihov odnos prema nama nije profesionalan i korektan – ističe Liverić.

USPJEŠNOST DESTINACIJE MJERI SE OSTVARENIM NOĆENJIMA

Uspješnost svake pojedine destinacije mjeri se ostvarenim turističkim noćenjima, a ta je činjenica zataškana u kolovoškim medijskim izvješćima HTZ-a kada su – prvi put usred ljetne špice i tijekom posljednjih desetljeća – izvješća rađena temeljem ostvarenih turističkih dolazaka.

– Svi turistički profesionalci znaju da se izvješća rade prema ostvarenim noćenjima, jer je to praksa mjerenja turističkog prometa. Sada kada je Vir najbolji, odjednom se izvješća rade u dolascima, što je u najmanju ruku čudno – kaže direktor Liverić, ali i ističe kako se takvo što od HTZ-a moglo očekivati.

– Mi smo za njih slijepo crijevo. Nemamo podršku kako centralnog ureda HTZ-a, tako i našeg županijskog. Za sve smo se izborili sami, bez ičije pomoći, a sada kada smo postigli uspjeh, prave se da ne postojimo – razočaran je virski direktor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...