Skakavci kao hrana budućnosti: Najteže je prevladati taj “fuj” faktor

Od biblijske pošasti do proteina u moderno doba – izraelska tvrtka promovira skakavce kao održivi prehrambeni izbor u Svetoj Zemlji i šire, a na pitanje jesu li ti kukci košer, nije jednostavno odgovoriti.

Na farmi tvrtke Hargol Foodtech skakavci su smješteni u pravokutnoj nastambi koja je nekad bila kokošinjac. Ondje ih drže u nizu pažljivo poredanih, klimatski kontroliranih kaveza, gdje ih u tromjesečnom životnom ciklusu hrane pšeničnom travom prije nego što ih ubiju i ispeku.

Direktor tvrtke Dror Tamir kao dijete je slušao priče o tomu kako skakavci uništavaju polja u njegovu kibucu. No jemenski Židovi koji su živjeli u blizini skakavce nisu smatrali štetočinama nego jestivim izvorom nutrijenata, prisjeća se.

Kad je odrastao Tamir je postao poduzetnik i nutricionist koji je zabrinut zbog cijene što je planet mora platiti da bi sve brojniju svjetsku populaciju opskrbio s dovoljno životinjskih proteina.

Prije šest i pol godina shvatio je da su skakavci rješenje i osnovao tvrtku Hargol, što na hebrejskom znači skakavac.

Cilj mu je da njegova tvrtka bude prva u svijetu koja će uzgajati skakavce na komercijalnoj razini i svijetu pružiti zdraviji i održivi izvor proteina.

‘Fuj’ faktor

Stručnjaci se slažu da bi se svijet mogao suočiti s velikim problemom u opskrbi hranom. Pošto se očekuje da će do 2050. na Zemlji živjeti oko 10 milijarda ljudi, uzgoj stoke u svrhu prehrane zahtijevat će goleme površine zemlje i jednako tako veliku količinu vode.

Tamir kaže da se skakavac sastoji od 70 posto proteina i sadrži sve aminokiseline, kao i ostale nutrijente. Ističe da u njima nema zasićenih masti ni kolesterola te da sadrže “samo dobre stvari, nijednu lošu”.

Po njegovoj procjeni oko 2,5 milijarde ljudi, uglavnom u zemljama u razvoju, konzumira kukce u sklopu redovite prehrane. “A od kukaca se najviše jedu skakavci”, ističe Tamir.

“No kad ih pokušavate prodati sjevernoameričkim ili europskim klijenitma, najteže je prevladati taj ‘fuj’ faktor”, dodaje.

Da bi proizvod učinio zapadnjacima privlačnijim, Hargol skakavce melje u prah koji se onda može umiješati u različita jela.

Skakavci i med

U starozavjetnoj Knjizi Izlaska skakavci se spominju kao jedna od deset pošasti koje je Bog poslao na Egipat nakon što je faraon odbio osloboditi izraelski narod iz ropstva.

U Levitskom zakoniku postoji odlomak koji kaže da su skakavci košer. Židovi u Jemenu i u sjevernoj Africi ih jedu već naraštajima, no to nije slučaj u Europi.

Tamir se nada da će skakavce uspjeti uvesti u regularnu izraelsku kuhinju na način da će za svoje proizvode dobiti košer certfikat glavnoga državnog rabinata, koji o tomu raspravlja već dulje vrijeme, jer se u Tori mogu naći proturječnje tvrdnje. Naime, neke vrste skakavaca su prihvatljive, dok neke nisu.

Tamir je optimist i vjeruje da će na koncu dobiti odobrenje rabinata, a u međuvremenu američkim i europskim kršćanima namjerava ponuditi energetske pločice obogaćene skakavčevim proteinima i židovskim medom.

“Naposljetku, Novi Zavjet kazuje da je Ivan Krstitelj jeo skakavce s medom”, rekao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...