Suze Sv. Lovre padaju s 12. na 13. kolovoza, očekuje se 100 meteora na sat

Hrvatski astronomski savez izvijestio je u ponedjeljak kako će se prema prognozama ovogodišnji maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza, a predviđa se da će prosječna aktivnost biti oko 100 meteora na sat.

Astronomi su stoga pozvali gradove i općine na gašenje javne rasvjete od ponoći do jutra.

Savez će također organizirati astronomska motrenja teleskopima, a osim Perzeida, pučkog naziva Suza Sv. Lovre, vidjet će se i Saturn te Jupiter, a kasnije tijekom noći i Mjesec i Mars.

“Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je od ponoći do zore”, navodi se u priopćenju.

Preporuka je da se Perzeidi promatraju što dalje od ulične rasvjete i raznog svjetlosnog onečišćenja.

Promatranja će se organizirati 11. kolovoza u Križevcima (Tehnološki park od 21 sat) te u Splitu (Zvjezdarnica u Gornjem Sitnom od 20,30 sati)

Dan poslije promatranja će se organiziati u Daruvaru (Park tamnog neba Vrani kamen – Petrov vrh od 22 sata), u Đakovu (kod đakovačkog Bajera od 22 sata), u Fužinama (Roswell selo od 21,30 sati), na Lošinju (Plaža Artatore od 21 sat) te u Stražincu (21 sat)

Astronomi također preporučaju da se ne gleda direktno u radijant, ishodišnu točku meteorskog roja, a preporuka je da se promatraju ležeći na tlu. Također naglašavaju kako nam se oči moraju bar 30 minuta prilagođavati na noćne uvjete.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...