Sve je više mladih zaraženo koronavirusom, Markotić otkrila zašto

U svijetu raste broj mladih zaraženih koronavirusom zbog čega krovna zdravstvena organizacija ima važno upozorenje. Pozivaju mlade da se suzdrže od druženja s ekipom o odlazaka na tulume.

Naime, mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije je da mladi moraju preuzeti odgovornost jer premda su otporniji na virus, šire ga svojim starijim ukućanima.

Vidljivo je da su proširili virus po Slavoniji koja još vuče repove od svadbi i momačkih večeri, no s druge strane takva okupljanja nisu zabranjena.

O tome koliko su mladi problem u širenju virusa više je za Dnevnik Nove TV rekla gošća prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

“Na sreću, brojevi padaju, ali treba biti jako svjestan, osobito među mlađom populacijom, da je svako okupljanje i svako nepridržavanje distance i higijenskih mjera može dovesti do povećanog broja novih oboljelih”, kazala je Markotić.

“Isto tako je i u svijetu, iako je i dalje mladost ta koja ne obolijeva tako često i teško, što raste veći broj među mladima inficiranih, to raste i broj onih koji imaju teže oblike bolesti”, objasnila je.

“Problem je u zatvorenim prostorima, teško je održati koncentraciju virusa, ako postoji netko od oboljelih u tim prostorima, na maloj razini. Ako je prostor otvoren ili su otvoreni prozori i taj prostor je veliki, situacija je bolja”, smatra Markotić.

Za prosječnu dobru starost oboljelih kaže kako se nije jako mijenjala, ali…

“Sada smo na prosjeku od 42 do 46 godina starosti kod oboljelih. Pomaka nema, vjerojatno zbog toga što je kod mlađe populacije dosta neprepoznatih slučajeva s blažim simptomima”, dodala je.

Navodi da je kod mladih većina, do 90 posto oboljelih blaže do srednje teške kliničke slike.

“Deset posto su teški slučajevi, uključujući one koji su na respiratoru ili na povišenom protoku kisika”, navodi.

Kaže da ima nešto i u genima.

“Najnovija istraživanja su to pokazala, osobito među mlađim ljudima, u određenim obiteljima. Vidjelo se da neki receptori za virus mogu dovesti do težih oblika bolesti čak i kod mladih ljudi”, pojasnila je Markotić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...