Tomislav Fain: “200 je malo, tražimo da u luke opet smiju uplovljavati kruzeri s tisuću putnika!”

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) uputila je Ministarstvu turizma i sporta zahtjev za žurnom izmjenom Odluke o nužnoj mjeri zabrane uplovljavanja putničkim brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima u morske luke i luke unutarnje plovidbe za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

“Izmjena dopuštenog broja putnika je ključna kako bi hrvatskim lukama osigurali uključivanje u programe brodarskih kompanija. Bez povećanja brojke s 200 na 1000 putnika sprema nam se scenarij eliminacije iz cijele ovogodišnje serije programa plovidbe. Imajući u vidu da su krstarenja jedini način da se destinacije na jugu, poput Dubrovnika, barem djelomično oporave nakon izrazito loših rezultata uzrokovanih pandemijom, resornom ministarstvu smo uputili argumentirane zahtjeve i prijedlog postupanja“, ističe Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

U prilog nužnosti tražene izmjene idu i statistički podaci jer je evidentno da su uvedene mjere zabrane izravno utjecale na smanjenje broja stranih brodova za kružna putovanja u hrvatskim morskim lukama.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u razdoblju od siječnja do svibnja 2020. zabilježen je pad broja stranih brodova za kružna putovanja u hrvatskim morskim lukama za 86 posto u odnosu na isto razdoblje 2019.

„Svjesne važnosti kužnih putovanja, nama konkurentske destinacije ulažu velike napore kako bi našle svoje mjesto na najavljenim programima plovidbe. Iznimno je bitno da se istim primjerom vodi i Hrvatska te očekujemo brzu reakciju Ministarstva turizma i sporta i Stožera civilne zaštite i izmjenu odluke o kojoj će uvelike ovisiti ne samo turistički rezultati do kraja ove godine već će znatno utjecati i na turistička kretanja u 2021. i nastavak poslovanja velikog broja turističkih agencija i povezanih pružatelja usluga“, zaključuje Fain.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...