“Trebat će barem godinu ili dvije da vidimo jasne posljedice virusa”

Upitana o hrvatskim istraživanjima bolesnika koji su preboljeli covid-19, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera, kazala je da, uz nedostatak epidemiologa, u zemlji nedostaje i infektologa te da su sve snage usmjerene na upravljanje i borbu s epidemijom.

“Definitivno bolesnici koji su preboljeli dolaze na kontrole, ali treba imati određeni postotak i broj bolesnika koje pratite dulje vrijeme da biste mogli donijeti adekvatne zaključke”, kazala je Markotić, dodavši da je to svakako u planu.

“Trebat će barem godinu ili dvije da vidimo hoće li biti kakvih jasnih kroničnih posljedica u smislu oštećenja plućne funkcije, povećanog postotka kardiovaskularnih bolesti, povećanja krvnog tlaka. Puno je toga u praćenju i analizi, postoje istraživanja da kod nekih plućna funkcija bude izrazito oštećena, a ne isključuje da ćemo duljim praćenjem bolesnika, koji su preboljeli blaži oblik bolesti, naći neke blage poremećaje koje ćemo moći naknadno dovesti u vezu s covidom, kad se cijeli niz stvari uzme u obzir, dob, posao, način života, način prehrane, je li osoba pušač ili nije i slično”, rekla je Markotić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...