NITKO NE ZNA ŠTO TO ZNAČI

Trump najavio zabranu TikToka u SAD-u u trenutku kad Microsoft pregovara o njegovoj kupovini

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Prvo je poput bombe odjeknula vijest da je Bijela kuća uključena u pregovore između kineskog ByteDancea (vlasnika TikToka) i nekoliko potencijalnih kupaca, među kojima su i Microsoft.

Prema informacijama koje su procurile od osoba upoznatih s cijelom situacijom, pokušava se dogovoriti posao koji bi omogućio Kinezima da prodaju svoju američku podružnicu TikToka ne bi li ju tako zaštitili od američke administracije i eventualnih zabrana.

No, nakon što su pregovori prekinuti (iako bi se trebali nastaviti u sljedećih nekoliko dana), američki predsjednik DonaldTrump je pojačao pritisak na tu kinesku tvrtku objavivši novinarima da planira potpisati izvršnu odredbu koja bi zabranila TikTok u SAD-u.

Što se tiče TikToka, zabranit ćemo ga u SAD-u, rekao je Trump novinarima te dodao kako planira to napraviti već u subotu.

Trump je još dodao kako on ima “autoritet da zabrani TikTok”, no nije baš jasno kakav to autoritet i što bi to točno značilo zabraniti neku aplikaciju.

Trumpova administracija već dulje prijeti zabranom ove popularne aplikacije u SAD-u, pravdavši se zabrinutošću zbog veza aplikacije i Kine. S druge strane iz ByteDancea cijelo vrijeme tvrde kako nikad ne bi dali korisničke podatke kineskoj vladi.

Inače, TikTok je u SAD- prisutan od 2018. godine i prema posljednjim informacijama ima više od 80 milijuna korisnika. Diljem svijeta aplikaciju je skinulo više od 2,3 milijarde korisnika, a procjenjuje se da je vrijednost tvrtke narasla na impresivnih 30 milijardi dolara.

Hoće li Trump potpisati izvršnu odredbu i tako zabraniti TikTok već danas ili će ipak pričekati i pritisnuti ByteDance da proda svoju američku podružnicu Microsoftu (ili kome drugome), tek ćemo vidjeti. Bit će zanimljivo pratiti i hoće li prodaja “spasiti” TikTok od Trumpa ili će samo pokrenuti lavinu rekacija korisnika koji su već pokazali da mogu minirati Trumpa ako se udruže, javlja Zimo.

Ostavi komentar koristeći Facebook