Trump najavio zabranu TikToka u SAD-u u trenutku kad Microsoft pregovara o njegovoj kupovini

Prvo je poput bombe odjeknula vijest da je Bijela kuća uključena u pregovore između kineskog ByteDancea (vlasnika TikToka) i nekoliko potencijalnih kupaca, među kojima su i Microsoft.

Prema informacijama koje su procurile od osoba upoznatih s cijelom situacijom, pokušava se dogovoriti posao koji bi omogućio Kinezima da prodaju svoju američku podružnicu TikToka ne bi li ju tako zaštitili od američke administracije i eventualnih zabrana.

No, nakon što su pregovori prekinuti (iako bi se trebali nastaviti u sljedećih nekoliko dana), američki predsjednik DonaldTrump je pojačao pritisak na tu kinesku tvrtku objavivši novinarima da planira potpisati izvršnu odredbu koja bi zabranila TikTok u SAD-u.

Što se tiče TikToka, zabranit ćemo ga u SAD-u, rekao je Trump novinarima te dodao kako planira to napraviti već u subotu.

Trump je još dodao kako on ima “autoritet da zabrani TikTok”, no nije baš jasno kakav to autoritet i što bi to točno značilo zabraniti neku aplikaciju.

Trumpova administracija već dulje prijeti zabranom ove popularne aplikacije u SAD-u, pravdavši se zabrinutošću zbog veza aplikacije i Kine. S druge strane iz ByteDancea cijelo vrijeme tvrde kako nikad ne bi dali korisničke podatke kineskoj vladi.

Inače, TikTok je u SAD- prisutan od 2018. godine i prema posljednjim informacijama ima više od 80 milijuna korisnika. Diljem svijeta aplikaciju je skinulo više od 2,3 milijarde korisnika, a procjenjuje se da je vrijednost tvrtke narasla na impresivnih 30 milijardi dolara.

Hoće li Trump potpisati izvršnu odredbu i tako zabraniti TikTok već danas ili će ipak pričekati i pritisnuti ByteDance da proda svoju američku podružnicu Microsoftu (ili kome drugome), tek ćemo vidjeti. Bit će zanimljivo pratiti i hoće li prodaja “spasiti” TikTok od Trumpa ili će samo pokrenuti lavinu rekacija korisnika koji su već pokazali da mogu minirati Trumpa ako se udruže, javlja Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...