U Hrvatskoj danas 357 novih slučajeva, Zadarska županija među tri s najvećim brojem novooboljelih

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 357 novih slučajeva zaraze. Ukupno se oporavilo 6809 osoba. Tri osobe su preminule, u Zadru, Vinkovcima i Splitu, a sve su imale kronične bolesti, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

“Najveći broj novooboljelih je u Splitsko-dalmatinskoj, slijedi Zagreb i Zadar. Zaražena su dosad 623 zdravstvena djelatnika. Porasle nam je prosječna dob zaraženih, sad je 41. Jedno svadbeno slavlje i jedan rođendan su nova žarišta, kao i povratnici s hodočašća u Međugorju. Jedna je nova situacija, na maturalnom putovanju u Dubrovačkoj županiji je oboljelo dvoje maturanata”, kazao je Krunoslav Capak.

U kojim je bolnicama zabilježena zaraza osoblja u Zagrebu?

“To točno ne znam, za ponedjeljak ću pripremiti egzaktne podatke”, rekao je ministar Beroš.

 O teretanama

“Mi smo u kontaktu sa stožerom u Splitu. Radi se o četiri teretane, mi ne znamo jesu li baš u njima oboljele te osobe. Razgovaramo na tragu toga da se pokuša promijeniti modus, da se ide u češće kontrole i da se zatvaraju samo one u kojima se utvrdi zaraza zatvaraju. Rješenje još ne znam, bit će uskoro”, rekao je Capak.

O testiranju svih kontakata

“Ako kontakte testirate, oni moraju u samoizolaciju jer mogu razviti bolest. Bio je čitav niz slučajeva da su bili negativni, a kasnije su razvili bolest. Naša je preporuka da se ljudi tamo gdje je situacija čista stavljaju u samoizolaciju, radije nego da se testiraju. Svjedoci smo da se preporuke često mijenjaju”, kazao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...